Цената на газа за потребителите в Сърбия ще бъде замразена до май 2024 година на нивото, което ще важи от 1 ноември тази година, съобщава днес белградският вестник "Данас".

При резки промени на пазара правителството ще покрие разликата за производителите и вносителите от националния бюджет.

Това е предвидено в Наредбата за временна мярка за ограничаване на цената на газа и компенсиране на разликата в цената на природния газ, закупен от внос или произведен в Сърбия, в случай на резки промени на пазара на природен газ.

Наредбата се отнася изключително за количествата природен газ, предназначени за потребление на територията на Сърбия, посочва изданието, цитирано от БТА.

В съответствие със споразумението, което Сърбия сключи с Международния валутен фонд за получаване на кредит, Белград предприе поетапно увеличение на цените на газта на дребно, като най-новото ще влезе в сила на 1 ноември в размер на 10 процента. Това означава, че от тази дата нататък газът ще струва 5,02 динара за киловатчас с данъци и такси, писаха по-рано тази седмица сръбските медии.

Новината за замразяване на газа в Сърбия идва на фона на покачилото се напрежение след решението на България да въведе транзитни такси за газа по тръбите на Турски поток. Сърбия обвини нашата страна, че води дискриминационна политика по отношение на европейски държави, в това число и Унгария, и заплаши с ответен удар.