Изграждането на интерконектора България-Сърбия е важна стъпка за целия регион и дава възможност за започнем да градим визия за общото си бъдеще. Това подчерта президентът на България Румен Радев, който днес заедно с президента на Сърбия Александър Вучич даде старт на строителните дейности по проекта "Междусистемна газова връзка България-Сърбия на българска територия" (IBS). Проектът за газопровода IBS (Interconnector Bulgaria - Serbia), който е реверсивен по думите на българския президент е доказателство как със сътрудничеството на Европейската комисия може да се стигне до общи ползи за страните. В частност ще допринесе и за диверсификация на източниците и осигуряване на гражданите до достъпна енергия. Радев обърна внимание, че чрез интерконектора страната ни ще получи достъп до европейските пазари, а Сърбия, благодарение на споразумението на страната ни с турската компания Botas, до турските терминали за LNG доставки на синьо гориво.

"България се доказа като надеждна транзитна страна", посочи президентът като напомни, че дори и в периода, в който остана без доставки на руски газ, страната ни продължи да изпълнява задълженията си и да пренася газ през газопровода "Балкански поток". Той не подмина и третото място, което страната ни държи по износ на електроенергия за региона. "Това не е просто физическа връзка. Оттук нататък може да окрупним сътрудничеството си", посочи Румен Радев, като наблегна на възможността за търсене на общи доставчици на синьо гориво. Газовата връзка в нашия регион не е нещо обикновено. Тя означава и сигурност. "Това е пътят към мирна и просперираща среда в нашия регион", посочи още президентът на България като не пропусна да изрази и благодарност към Европейската комисия за оказаната подкрепа за проекта.

Значението на интерконектора бе подчертано и от сръбския президент Александър Вучич, който наблегна на факта, че за пръв път Сърбия получава толкова голямо европейско финансиране. Както е известно сръбската страна получи общо около 75 млн. европейско финансиране за изграждането на този инфраструктурен проект.

Именно на значението и ползите на реверсивния газов поток обърна внимание и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Пред журналисти той уточни, че чрез газовата връзка със Сърбия страната ни "ще получи достъп до централноевропейските пазари, до австрийския газов хъб (Баумгартен б.р.), който е и сред най-ликвидните" на Стария континент. Освен това ще бъдат газифицирани и няколкото общини, през които минава трасето на газопровода. От българска страна новият интерконектор ще започне в района на гр. Нови Искър и ще продължи в посока сръбската граница, преминавайки през няколко общини като Костинброд и Сливница. В Сърбия трасето на тръбата ще мине покрай Димитровград, Пирот и ще достигне до Ниш. Общата дължина на интерконектора е около 170 км, а за сръбската част на проекта тръбите вече се монтират.

Газопроводът ще бъде готов през октомври тази година. Това обеща от своя страна Калин Пешов, генералният мениджър и член на Надзорния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД. Като компания с повече от половин век опит в изграждането на газова инфраструктура в Източна Европа осъзнаваме високата чест, но и високата отговорност да бъдем изпълнител на този стратегически проект. Искам да благодаря на президента Румен Радев и на ръководството на "Булгартрансгаз" за проявената политическа воля за осъществяване на този проект и други стратегически проекти като разширението на газохранилището в Чирен, заяви Пешов. Той благодари предварително и над 300-та заварчици, механизатори, техници и ръководители, които ще прекарат следващите месеци на обекта или мислейки за него 24 часа в денонощието. Пешов обеща, че газовата връзка със Сърбия ще бъде изградена качествено, с материали и оборудване със световно качествено, спазвайки срока за строителство и пазейки здравето и живота на всички хора, работещи на обекта и всички хора от околността.

Що се отнася до сръбската страна, Малинов напомни, че IBS дава възможност на Сърбия да получи достъп и до LNG терминала в Александруполис, в който дружеството има дялово участие и, в който сръбската страна вече има запазен капацитет. Освен благодарение на българското споразумение с турската страна това Сърбия ще получи възможност за достъп и до турските терминали за LNG. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" обясни също така, че дружеството е срещнало затруднения по отношение на доставките на линейната инфраструктура, но вече на обекта са "доставени 5500 тръби", индийско производство.

"Изграждането на интерконектора е поредната стъпка от системния подход на правителството за диверсификация", заяви от своя страна и министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му с изграждането на интерконектора, освен достъпност ще бъдат осигурени и по-голяма гъвкавост, конкурентност и по-ниски цени.

Финансиране на изграждането на българската част от газопровода ще дойде по три направления:

- 27 млн. евро е безвъзмездно европейско финансиране, 49 млн. евро се осигуряват чрез гаранционното споразумение с ИНГ Банк, което трябва да бъде ратифицирано от Народното събрание. Останалата част от средствата ще са собствено финансиране на "Булгартрансгаз".