След 10-годишно забавяне започва строителството на реверсивната газова връзка България-Сърбия. Тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас, като разтоварването им вече започна, съобщи БНТ. Очаква се разтоварните работи да приключат за дни, като първоначално тръбите ще бъдат складирани в бази по трасето.

"Булгартрансгаз" подписа договора с фирмата изпълнител през месец май 2022 г., но войната в Украйна затрудни доставката на тръбите. "Сложната геополитическа обстановка направи изпълнението на проекта, по-конкретно неговата логистика, много трудно и рисково, но не и невъзможно", каза пред БНТ Харалампи Парашкевов, главен експерт във фирмата изпълнител. "Имайки предвид важността на проекта, ние сме силно мотивирани да го изпълним, съобразно най-високите стандарти. Тръбите идват от Индия и са произведени от фирма с безупречна международна репутация и опит", изтъкна Парашкевов.

"Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените за морския транспорт се променят за часове в посока нагоре, а корабособствениците не горят от желание корабите им да влизат в Черно море", отбеляза той.

Параметри на проекта

Интерконекторът ще свързва националните газопреносни мрежи на двете страни. Новият газопровод ще има обща дължина около 170 км - от град Нови Искър до Ниш, от които около 62 км на българска територия. Ще тръгва от съществуваща площадка за очистно съоръжение (най-общо казано - съоръжение с две камери за проверка на тръбата - б.р.) "Нови Искър" от националния газопровод.

Линейната част на газопровода е с диаметър DN 700; предвижда се изграждането на две автоматични газорегулиращи станции (АГРС), една газоизмервателна станция (ГИС) - Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с капацитет 1,8 млрд. м3/година с възможност и за реверсивен поток.

"Булгартрансгаз" подписа споразумението за изграждане на българо-сръбската газова връзка на 5 май, като на пресконференция същия ден тогавашният министър на енергетиката Александър Николов отбеляза, че моментът на подписването не е избран случайно - събитието беше в рамките на международната министерска кръгла маса в София, посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход.

Договорът за строителството на интерконектора беше подписан с Дружеството по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) "Интернешънал Газ", което oбeдинявa "Глaвболгapcтoй" и "Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънaл". 

Разтоварване на тръбите за интерконектора България - Сърбия на пристанище Бургас

Снимка: "Главболгарстрой"

Общата стойност на договора с ДЗЗД "Интернешънал Газ" е до 139 777 777,77 лева без ДДС. Дейностите от предмета на споразумението са в обхвата на сключеното грантово споразумение за безвъзмездна финансова помощ от Механизма за свързване на Европа, отбеляза "Булгартрансгаз", беше съобщено тогава.

Посочената на страницата на "Булгартрансгаз" обща стойност на проекта е 76 674 469 евро, като размерът на безвъзмездното финансиране е 27 602 809 евро.

Разтоварване на тръбите за интерконектора България - Сърбия на пристанище Бургас

Снимка: "Главболгарстрой"

Реализацията на интерконектора България-Сърбия е ключов проект, приоритет на българската енергийна политика, насочен към гарантиране на енергийната сигурност на страната, диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка, задълбочаване процеса на либерализация на енергийния пазар, изтъква националният ни оператор.

Газовата връзка ще осигури на Сърбия и други страни от региона достъп до различни източници на газ през Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Връзка (доставка) ще бъде възможна и от Турция, след като предстои "Булгартрансгаз" да сключи споразумение с оператора на газопреносните мрежа на югоизточната ни съседка ("Боташ") за резервиране на капацитет и пренос, както наскоро съобщи правителствената пресслужба.

Разтоварване на тръбите за интерконектора България - Сърбия на пристанище Бургас

Снимка: "Главболгарстрой"

Очакванията са газовата връзка от българска страна да бъде завършена до октомври 2023 г. Директорът на "Сърбиягаз" Душан Баятович каза насвой ред в четвъртък, 12 януари, че сръбската част от интерконектора ще бъде завършена до началото на следващия отоплителен сезон.

Към момента са закупени около 50 на сто от тръбите, а около 90 на сто от трасето е разчистено. Около 25 процента от тръбите са заварени и трябва да започне полагането. Отчуждаването приключи успешно, каза Баятович пред сръбската национална телевизия РТС цитиран от БТА.

Разтоварване на тръбите за интерконектора България - Сърбия на пристанище Бургас

Снимка: "Главболгарстрой"

По думите му няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. Баятович каза още, че според него българската страна ще направи първата заварка до 1 февруари. Той изрази очакването си интерконекторът да даде възможност за диверсификация. По мнението на Баятович българският участък е по-лек (освен, че е по-къс) от този в Сърбия, допълва Танюг.