Цената на въглеродните емисии днес достигна рекордно висока стойност, сочат данните на водещата борса ICE Endex, предаде БТА. Пикът в днешната борсова търговия бе 74,39 евро за тон. Впоследствие цената пое надолу и в момента е 73,76 евро за тон.

В съобщение "Toolbox" от 13 октомври Европейската комисия извърши оценка на съществуващия пазарен модел до април 2022 г., като представи предварителния си анализ до средата на ноември. Според него цената на въглеродните емисии към 13 октомври (60 евро за тон) се е повишила с около 30 евро на тон тази година.

От ЕК отдават поскъпването на по-голямото търсене на квоти за емисии в резултат на засилената икономическа дейност след COVID-19 и очакванията, свързани с амбициозната цел за климата за 2030 г., но не само. Високите цени на газа също са фактор, тъй като водят до по-голямо потребление на въглища за производството на енергия и следователно до по-голямо търсене на квоти за емисии.

Междувременно, според данните на борсата ICE, цените на въглищата в индекса API2 в Ротердам /API2 Rotterdam Coal Futures/ започнаха отново да се повишават. Днес стойността е 150 евро за тон, докато в понеделник беше 145 евро, а седмица по-рано - малко над 138 евро. За последните три месеца най-високата стойност на въглищата е била на 5 октомври - 273,3 евро за тон. Това е и исторически рекорд. За настоящия месец най-високата цена е била на 8 ноември - 157,5 евро за тон. В другия индекс за въглища - API4 Ричардс Бей Фючърси /API4 Richards Bay Coal Futures/, цената е 170 евро за тон, а на globalCOAL Newcastle Coal Futures - 190 евро. В тези два индекса се отчита повишение в цената от началото на тази седмица с около 20 евро на тон.