Турските митнически власти са задържали руски товарен кораб, превозващ зърно, за което Украйна твърди, че е откраднато от окупираните територии, съобщиха световните агенции в неделя, като се позоваха на посланика на Украйна в Турция.

Украйна е поискала от Турция да задържи плаващия под руски флаг товарен кораб "Жибек Жоли". 

Корабът потегли от южното пристанище Бердянск в последния ден на юни и бе обявен от новите местни власти за първи със зърно от месеци насам.

Ройтерс съобщи, че плавателният съд е закотвен на около 1 км от брега и извън черноморското пристанище Карасу в неделя.

"Имаме пълно съдействие. В момента корабът стои на входа на пристанището, задържан е от митническите власти на Турция", каза посланик Васил Боднар по украинската национална телевизия.

Проследихме плаващия под руски флаг кораб "Жибек Жоли" по маршрута му от украинското пристанище Бердянск до Карасу на турското черноморско крайбрежие.

Боднар каза още, че съдбата на кораба ще бъде решена от следователите в понеделник и че Украйна се надява зърното да бъде конфискувано.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от териториите, които руските сили са завзели от началото на нахлуването в края на февруари. По-рано Кремъл отрече Русия да е откраднала украинско зърно.

Служител на украинското външно министерство, позовавайки се на информация от морската администрация на Украйна, каза за Ройтерс в петък, че "Жибек Жоли" с товаровместимост 7146 тона е натоварил около 4500 тона украинско зърно от Бердянск, окупирано от Русия пристанище в Южна Украйна.

За отплаването на кораба от Бердянск съобщи в Телеграм на 30 юни Евгений Балицки, който наскоро беше назначен от Русия за губернатор на окупираните райони на Запорожието.

Балицки каза, че 7000 тона зърно ще бъдат изпратени на "приятелски" страни. Той добави, че кораби от Черноморския флот на Русия ще "гарантират сигурността" на пътуването и че пристанището е почистено от морски мини.

Представител на турската митница в пристанище Карасу не потвърди, нито отрече информацията на Киев за задържането на руския товарен кораб, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В момента (в късните следобедни часове на 3 юли) не мога да потвърдя или отрека тази информация. Мога само да кажа, че този кораб не е в пристанището. Но не изключвам, че може да е в открити води в непосредствена близост до пристанище Карасу", посочи представителят пред руската агенция.