Първият кораб, натоварен със 7000 тона зърно и охраняван от руския флот, напусна окупираното от Русия украинско пристанище Бердянск, съобщиха днес новите местни власти, назначени от Москва, цитирани от Франс прес и БТА.

"След няколко месеца прекъсване първият търговски кораб напусна търговското пристанище Бердянск и 7000 тона зърно заминаха за приятелски държави", посочи в Телеграм ръководителят на местната проруска администрация Евгений Балицки.

След публикацията обаче Балицки премахна второто изречение от съобщението си, което съдържаше информация за количеството зърно и точките, където е транспортирано, съобщи РБК. Същата информация предоставят други руски агенции, като Комерсант, ТАСС.

Разминирането на пристанището Бердянск беше осигурено и от инженерните части на военноморската база Новоросийск, казва още Балицки.

Бердянският залив и самото пристанище са напълно безопасни. А пристанищните работници и пристанищното оборудване са готови за претоварване, отбелязва местният началник.

"Бердянск е основан и става град благодарение на пристанището. Работата на това предприятие винаги е била от особено икономическо значение за Бердянск. Следователно възобновяването на пристанището е важно събитие в живота на освободения Бердянск."

Русия е готова да координира усилията си с ООН за намаляване на заплахата от глобална продоволствена криза, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на външните работи.

Лавров увери Гутериш, че Русия е ангажирана с изпълнението на задълженията си за износ на зърно и торове, пише в изявлението.

Двамата разговаряха за завръщането на руското и украинско зърно, а също така на руските торове, на световния пазар, съобщи Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на ООН, цитиран от ТАСС.

"Страните обсъдиха ситуацията в Украйна, включително усилията за завръщане на украинското зърно, както и на руското зърно и торове, на световния пазар", каза Дюжарик.