Падналите дъждове в последните дни в Добричкия регион могат да забавят жътвата - особено на ранните сортове пшеница, заяви пред БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя отбеляза, че българската държава да се намеси при безмитния внос от Украйна и Молдова, който по думите й убива търговията.

Жекова каза, че жътвената кампания се очаква да започне между 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне и "хлябът да се изпече". Земеделските стопани се надяват да приберат средно по 550 килограма пшеница от декар - след студовете през март и периодите без достатъчно влага през годината, добави председателят на браншовата организация. В Добричка област, в която традиционно се отглеждат най-много площи с пшеница в страната, реколтата през тази стопанска година трябва да бъде прибрана от над 1 201 000 декара.

Според Жекова, ако дъждовете спрат, прибирането на ечемика, който масово се жъне в региона, ще приключи до края на седмицата. Тя отбеляза, че производството на зърнената култура в различните землища е в широки граници - от 300 до 800 килограма от декар като средният добив за Добричка област ще достигне около 600 килограма. Комбайните прибират ечемичената реколта от близо 60 000 декара в региона.

Заради юнските валежи земеделските стопани се опасяват и за рапицата, която вече е готова за прибиране, но влагата отваря шушулките и семето се изсипва на земята, казаха от браншовия съюз. Площите с маслодайната култура в Добричко надхвърлят 71 000 декара.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите коментира пазара на селскостопански продукти с думите, че "безмитният внос от Украйна и Молдова уби търговията". В момента няма никакво търсене на пшеница, изкупната цена на ечемика падна от 650 лева на 520-540 лева за тон, а на слънчогледа - от 1600 лева на 800-1000 лева, посочи Жекова. Тя добави, че украинските производители са готови да продадат всичко на всякаква цена и призова българската държава да се намеси при вноса със засилен фитосанитарен контрол. Сега не е ясно внасяните от Украйна слънчоглед и царевица как са произведени, съхранявани и транспортирани, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.