"Сименс енерджи" (Siemens Energy) отхвърли руските твърдения, че доставките на газ за Германия са намалени поради неуспеха й да ремонтира своевременно една от газовите турбини на газопровода "Северен поток-1". Това съобщи ДПА, цитирайки изказване на Джо Кезер, председател на надзорния съвет на компанията, пред германския всекидневник "Зюддойче цайтунг".

Руската газова компания "Газпром" обяви в средата на месеца, че намалява доставките по газопровода "Северен поток 1" по технически причини, заявявайки, че има забавяне в ремонта на компресорни турбини от германската компания Siemens Energy. Въпреки военната интервенция на Русия в Украйна Германия продължава да внася близо 35 на сто от нужния й газ от Русия, въпреки че този дял бе 55 на сто преди февруари.

Коментирайки твърденията на "Газпром", че намаленото подаване на руски газ към Германия е в резултат на неизпълнение от страна на Siemens Energy, Кезер каза, че е "много удобно" в проблема да се въвлече компания, която е добре позната в Русия.

"Дори и да беше така, това никога не би оправдало толкова сериозно намаляване на доставките на газ", добави Кезер, цитиран и в информация на БТА. "Газпром" сви доставките по газопровода "Северен поток 1" до едва 40 процента от капацитета на съоръжението. 

Напрежението около доставките на руски газ ще се засили през следващите седмици, тъй като преносът по тръбопровода ще бъде напълно спрян за годишен 10-дневен планов ремонт от 11 до 21 юли.

Както германските енергийни доставчици, така и икономическият министър Роберт Хабек изразиха опасения, че "Газпром" може просто да реши да не възобновява доставките на газ за Германия, след като работата по поддръжката приключи. Според него действията на Русия са политически мотивирани.

Германия задейства втора фаза от тристепенния си авариен план за ситуацията с газа в четвъртък, 23 юни. Тя влиза в сила при преценка на правителството, че има висок риск от дългосрочен недостиг на газ в страната.