Браншови организации заплашиха, че ще отворят заведенията на 1 февруари, дори и да не им е разрешено. Преди това готвят национален протест. Не искат и да чуят предупрежденията за опасния и много заразителен нов щам на коронавируса и за сравненията с други страни, много по-затворени от България.

Не всички организации от този бизнес обаче подхождат еднакво.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява в случай, че заведенията останат затворени или бъдат само частично отворени, компенсациите за персонала в предприятията от бранша да бъдат увеличени от 1 февруари на 100 процента от възнаграждението, на което заетите са се осигурявали, и на 30 на сто за бизнеса. Тази помощ трябва да бъде изплащана в рамките на месеца, за който е, призоваха от организацията.

Тези браншовици искат среща с премиера Борисов - до 26 януари, за да му предадат исканията си. Това, че този бизнес не е приоритетен за отваряне от страна на здравното министерство, не означава, че не трябва да бъде приоритет за кабинета, като един от основните двигатели на българската икономика, посочват от организацията.

Искането на БХРА е по-меко в сравнение със заявената от Бългapcĸaтa acoциaция нa зaвeдeниятa (БАЗ) решимост за "пpoтecтнo oтвapянe" на ресторанти, кафенета и сладкарници от 1 февруари - след като от декември настояват за точна дата, но не я получават. Отварянето въпреки забраната вицепремиерът Томислав Дончев определи като гражданско неподчинение.

Като начало, готвят протест за 27 януари.

Кръстосан огън

Рискът за отваряне на заведенията е огромен при този нов щам (т.нар. "британски" вариант на вируса - B117 - латинска буква), каза по-рано днес премиерът Бойко Борисов. От близо 30 000 в бранша на ресторантьорите само 6300 са подали молба за подпомагане, отбеляза той. Само си представете каква ще е реакцията у нас, ако въведем вечерен час, както в другите страни. Рискът е да отпуснем много мерките и да има голяма заболеваемост, която да не може да се овладее, и да се вдигне броят на починалите. Виждате, че държави с много по-стриктни мерки имат по-голям размер на заболяване и смъртност, каквато и по време на война не е имало. Тук мерките са либерални - само не може да се отиде на ресторант, но ако си в хотел, можеш да отидеш, коментира Борисов.

Обявихме стачна готовност, с която искахме да покажем, че нашите членове вече са на границата на търпението си и трябва да изпълним тяхното желание, а то е да работят от първи февруари, така както им беше обещано няколко пъти вече, каза председателят на трета браншова организация - Сдружението на заведенията - Емил Коларов. И второто желание беше: ако не ни отворят на първи февруари, да се организира национален протест. Днес не получихме никакъв отговор. Ние изпълняваме желанието на нашите членове, коментира Коларов, цитиран от БНТ.

За финансовата компенсация казват, че се бави. Редуцирали до крайност местата в заведенията, дезинфекцията била пълна, а са и сред най-проверяваните.

Дали "протестното отваряне" е по "италиански модел": Не съвсем

Някои споменават, че подобен пример е дала Италия, където автономната област Южен Тирол с немскоезичното си мнозинство пренебрегна решението на Рим да постави областта под частичен локдаун. За да позволят на магазините и ресторантите да останат отворени, местните власти се позовават на автономния статут, съобщи Асошиейтед прес на 17 януари. Те оспорват критериите, които накараха правителството да определи Южен Тирол (Трентино-Алто Адидже (Трентино-Южен Тирол)) за червена зона, заедно с Ломбардия и Сицилия. Попадането в тази зона налага властите да затворят барове и заведения за хранене на закрито, разрешавайки само храна за навън и доставки по домове и офиси.

Губернаторът на провинцията Арно Компачер заяви, че е "изненадан" от решението областта да бъде вкарана в червената зона. Без да чака отговори от централните власти, здравни органи и технически комитети регионалният ръководител позволи на всички магазини да останат отворени, а ресторантите да обслужват до 22:00 часа, като се противопостави на Рим, както го направи през миналия май, когато се позова на автономията и отвори бизнеса по-рано, отколкото в останалата част на страната, отбеляза АП.

Наред с административните разлики браншовиците у нас не са съгласни заведенията да затварят преди 23:30 часа.

Има ли яснота: Няма

Всъщност премиерът Борисов (и Националният щаб) не каза категорично нито "да", нито "не", а само че ситуацията с пандемията от коронавирус ще се следи до 31 януари и тогава ще се вземе решение какво и за колко време може да бъде отворено.

Затова и БХРА искат среща с премиера.

Друга браншова организация, само че в туризма -  Националният борд по туризъм (НБТ), изказа солидарност с колегите си и изрази недоволство от "високата степен на несигурност за туристическия бизнес". Според тях липсата на предсказуемост за предстоящите решения създава огромно напрежение за всички, както в професионален, така и в личен план.

Какво ще се случи, ако заведенията отворят напук

Това, което законът повелява, е да се налагат глоби, като ще се отвори работа на инспекторите, особено ако неподчинението е по-масово.

Въпросът е има ли достатъчно инспектори, които да се организират така, че да обикалят стотиците и хиляди заведения, че да санкционират...?

Напоследък публични станаха няколко примера за неподчинение - за пapтитa въпреки заповедите на министъра на здравеопазването в Пловдив и София, за ĸoитo се вдигна доста шум и заради които бяха наложени глоби на организатори и присъстващи.