Предстои да бъдат разгледани няколко варианта за отварянето на ресторантите. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в ефира на БНТ. 

Тя подчерта, че заведенията ще работят при спазване на дистанция от 1,5 м. и пълна дезинфекция на масите. От изказването й стана ясно, че за нощните заведения дискусия все още не е провеждана.

По повод на оплакването на ресторантьорите, че "чашата на търпението им вече прелива". Министърът увери, че постоянно е в комуникация с бранша. Утре предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите.

Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени, уточни Николова. 

Здравните власти регистрираха редица нарушения през последните дни. Обществена тайна беше, че има заведения, които работят въпреки заповедта на министъра на здравеопазването.

"Всички нарушители, които нарушават административните правила и разпоредбите, които са предписани от здравните власти, ще бъдат санкционирани по установения ред. Аз съм против тези нарушения и съм категорична, че това е петно за целия бранш", заяви министър Николова.

Тенденциите показват, че нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7 на сто. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърът.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Министър Николова обясни, че зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%.

Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60/40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министърът. Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.

"Тази мярка е спасила от фалит повече от 70% от бранша. По нея са изплатени огромен обем средства и са спасени над 28-30 работни места", каза Николова.

Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса.