Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не се съгласи с мненията за неравнопоставеност в ресторантьорския бранш в коментар пред журналисти в Добрич недоволството на собствениците на затворените заведения, съобщи БТА.

Ресторантите в хотелите също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества като могат да останат отворени до 22 часа, каза Сачева. Министърът допълни, че тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси.

След 1 януари 2021 г. тази помощ (по мярката "Запази ме") ще нарасне на 75 на сто от осигурителния доход на заетите. Окончателният вариант на тази помощ ще бъде приет следващата седмица на последното за годината заседание на Министерския съвет. 

Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица, добави Сачева. Тя добави, че плащанията ще продължат в работните дни до Коледа и след празника - до Нова година.

Деница Сачева посочи, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно при отчитане на всички гледни точки и с приоритет да бъде запазен животът и здравето на гражданите. По думите й това ще струва допълнително 250 000 000 лева на държавата, като в ресурса се включва и мярката по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" за връщане на 20 на сто от оборота на затворените бизнеси (на микро-малки и средни предприятия), която Министерството на икономиката отваря (заедно с НАП).

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) поиска собствениците на ресторанти да получат право да работят на 31 декември вечерта, за да посрещнат хората, направили си резервации. Но все още нямат отговор от властите, съобщи по БНР Емил Коларов, председател на организацията.

Съгласно сега действащата заповед ресторантите и баровете трябва да останат затворени до 31 януари.

Проведена анкета сред 1700 членове на СЗБ обаче показва, че 51% настояват да работят, но 49% предпочитат да останат затворени.

Емил Коларов изрази притеснение по "друг въпрос - дали някой се съмнява в това, че доста голяма част от хората, особено младите, ще празнуват Нова година". "Дали ще я празнуват вкъщи на гости, където няма да има абсолютно никакъв контрол, няма вентилация, дали ще я празнуват в някакви помещения, които са наели, в които ще има повече от 15 души и няма да има никакъв контрол. Дали пък някои от колегите, които са недобросъвестни, няма да предпочетат да работят на Нова година по някакъв начин, който не би трябвало да се случва", пита риторично председателят на Сдружението на заведенията в България.

Затворени заведения, глобени празнуващи

Две незаконно работещи заведения затвориха полицията и здравните власти във Велико Търново и Арбанаси през почивните дни. В заведение във великотърновския квартал "Бузлуджа" на банкет в събота през нощта са били 19 души, а в механа в Арбанаси 49 души са празнували годеж в неделя вечерта.

На всички празнуващи в двете заведения са наложени глоби по 300 лева.

Заведенията са затворени, а собствениците им предстои да бъдат глобени с по 3000 лева, съобщиха за БНР от ОДМВР във Велико Търново.

От полицията предупреждават, че засилват проверките със здравните власти по празниците.