Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. Това е заявила вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след състоялата се в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш, съобщиха от ресорното ведомство. 

На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията, обяснила тя.

Николова е пояснила, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията две седмици след 4 февруари, ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. Тя е допълнила, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия - 50 на сто заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час - 22.30 часа, 23.30 часа, но все още не е договорено, е уточнила вицепремиерът.

Браншът у нас обаче не е съгласен с идеята на властите ресторантите да отворят на 18 февруари, а настоява това да се случи още на 1 февруари, стана ясно от изказване на председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов сред срещата на собствениците на заведения с министри в Министерство на здравеопазването, оповестено от Фокус.

Собствениците на заведения не са съгласни и обектите им да работят до 22.30 часа, те настояват за работно време до 23.30 часа.

На въпрос дали в знак на протест ресторантьорите ще отворят заведенията си на 1 февруари, Алибегов коментира: "Ако това не се случи, обсъждаме италианския модел. Нека не нагнетяваме, има две седмици дотогава."

На 15 януари стотици ресторанти в Италия отвориха врати без притеснение от санкциите. Неподчинението им беше в знак на протест срещу противоепидемичните мерки, които според собствениците убиват бизнеса.

Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването, заявила Николова.

За компенсациите към бизнеса вицепремиерът е коментирала, че очакваната нотификация от ЕК трябва да бъде получена в рамките на няколко дни. Допълнителните средства по социалните мерки ще бъдат разплатени до края на месеца, така че браншът да получи своите обезщетения, е пояснила тя, като е добавила, че по време на срещата е било обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическия бранш е 80 на 20.

Вчера от бранша заплашиха с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията след 31-ви януари, а здравният министър Костадин Ангелов заяви, че няма да се поддаде на натиск и заплахи.

От сектора написаха и писмо до вицепремиера Томислав Дончев и ресорните министри, в което настояват от 1 февруари да отворят обектите за хранене при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, нощните клубове да започнат работа от 12 февруари, а компенсациите за персонала и за бизнеса да бъдат изплатени до 31 януари.