Държавата ясно трябва да каже кога и при какви условия ще се отворят отново забранените бизнеси и при каква заболеваемост ще отпаднат част от мерките, категорични са от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Ние призоваваме за конкретен план през последната година, но към момента такъв не е изработен, а се вършат неща на парче, често без всякаква логика, подчертаха от организацията.

"Първо чакахме да падне заболеваемостта, после да дойдат ваксините. И двете са факт, но заведенията и моловете остават затворени, на хотелите им се позволява да работят, колкото да не им се плащат компенсации, а други търговски центрове въобще не са спирали работа, дори и да не предлагат стоки от първа необходимост. Крайно време е да чуем от здравните власти защо затварят едни бизнеси, а други не, страхува ли се COVID-19 от вечерен час, кога и при какви условия ще бъдат разхлабени мерките и интересува ли се управляващите, че цели сектори на икономиката са на път да бъдат заличени", пише в позицията на БХРА.

30 на сто от хотелите и ресторантите въобще не възнамеряват да отворят, допълват от асоциацията. И допълват, че това означава хиляди хора на борсата, липса на препитание за цели семейства и региони. 

"16 000 души са останали без работа по данни на НОИ само през първата седмица на януари, което е рекорд. По-лошото е, че хора, които стоят без препитание не могат да започнат нова работа 21 седмици", казват още от сдружението.

Компенсации за бизнеса и за персонала се бавят, за хотелите въобще липсват мерки за подкрепа. БХРА вече няколко месеца настоява и за ново разсрочване на кредитите. Март е след няколко дни, а оборотни средства няма, завяват от БХРА.

От асоциацията отчитат, че скоро ще стане една година откакто бизнесът е спрял реална дейност.

"Няма фирми с подобни резерви дори в световен план. Неслучайно авиокомпании, туроператори, екскурзоводи, хотели и заведения по света получават помощ неколкократно и при това в необходимия размер, за да оцелеят. У нас мерките за подкрепа са недостатъчни, бавни и тромави, липсва хоризонт за разхлабване на противоепидемични мерки и предвидимост", коментираха отще от организацията.

От БХРА настояваме за незабавно изплащане на забавените помощи за летните месеци на 2020 г., плащане веднага на сегашните компенсации, ясен план за разхлабване на мерките и незабавно отваряне на всички заведения, държавна подкрепа за достъп до евтини кредити и разсрочване на съществуващите, се казва в позицията.