Количествата втечнен природен газ (ВПГ, LNG), които САЩ са изнесли за Европа през първите девет месеца на годината, са достигнали 57,9 милиарда кубични метра. Това е отговаряло на 64,9 процента от целия изнесен от САЩ втечнен газ, показват данни в доклад на американското министерство на енергетиката, за които съобщи БТА.

Като цяло износът на ВПГ от САЩ достига 89,2 милиарда кубични метра през периода януари - септември 2023 г., което е било с 8,3 процента над реализираните количества през същия период на миналата година.

Само през септември т.г. американският износ на втечнен газ е нараснал с цели 18,6 на сто на годишна база, въпреки че в сравнение с август леко е спаднал - с 0,8 на сто. Делът, който е изнасян за Европа, намалява до 56,2 процента.

През първите девет месеца на настоящата година най-много американски ВПГ са внесли Нидерландия (12,96 милиарда кубични метра), Франция (9,56 милиарда кубични метра), Великобритания (9,2 милиарда кубични метра), Япония (6,2 милиарда кубични метра) и Испания (5,4 милиарда кубични метра). Заедно те са били дестинация за 48,5 процента от износа на САЩ.

Основните дестинации за ВПГ от САЩ през септември са били Нидерландия, Япония, Франция, Южна Корея и Италия.

Произведен и изнесен от САЩ втечнен природен газ, пунктове на експедиция, февруари 2016 г. - септември 2023 г.

През 2022 г. САЩ надскочиха с повече от два пъти целта си да осигурят допълнителни 15 милиарда кубични метра ВПГ за ЕС. Американският износ за Европа достигна 56 милиарда кубични метра газ, спрямо 22 милиарда кубични метра през 2021 г. Така през миналата година САЩ са били източник на 41 процента от доставките на ВПГ за Евросъюза, по данни на анализаторската компания "Кплер" (Kpler).

В края на миналата година руският газ е представлявал едва 16 процента от вноса в ЕС, повече от два пъти по-малко в сравнение с 37-процентния дял, отчетен през март 2022 г.

През пролетта на 2022 г. САЩ и ЕС стартираха съвместна работна група за енергийната сигурност. Тя бе създадена от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен с намерението да се постигне значителен напредък в намаляване на зависимостта на ЕС от руската енергия, включително чрез диверсификация на доставките на природен газ в съответствие с климатичните цели и плановете за икономия.