Европейският съюз към този момент не планира да ограничи доставките на втечнен природен газ от Русия, заяви министърът на енергетиката на Испания Тереза Рибера, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Испания в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС и като такъв има право да задава дневния ред по време на заседанията на министрите по определени теми и ръководителите на правителствата и държавите.

След инвазията на Русия в Украйна голяма част от страните в ЕС преустановиха получаването на руски природен газ, пренасян по тръбопроводи, а впоследствие искането на Москва синьото гориво да се плаща на "Газпром" в рубли чрез превалутиране се изправи пред наложените от Брюксел санкции.

За сметка на това вносът на втечнен природен газ от Русия не е обвързан с изискване за превалутиране и търговията продължава да се осъществява, като за периода вносът на руски ВПГ между януари и юли е нараснал с 40 на сто в сравнение със същия период на 2021 г.

Базираният в Брюксел икономически мозъчен тръст "Брюгел" (Bruegel) изчислява, че Европа е платила на Русия 12 милиарда евро за ВПГ между март 2022 г. и февруари тази година.

Въпреки повишения внос от доставчици на газ от други страни Рибера посочи, че все още на континента "има усещане за недостиг и страх". Тя обаче допълни, че ако войната в Украйна продължи по-дълго време, най-вероятно ще се стигне до подобна забрана.

Министърът добави, че испанското правителство е търсило начини да спре този внос, но не може да намери правно основание за забрана без съгласувана позиция на ЕС, тъй като това е външна търговия.