Главният изпълнителен директор на френската енергийна корпорация "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) Патрик Пуяне заяви, че пазарът на втечнен природен газ ще продължи да се характеризира с волатилност (белязан от резки промени на цените - бел. ред.), докато не бъдат осигурени нови източници на доставки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Цените, на които се предлага втечненият природен газ, са "разумни" в сравнение с тези през 2022 г., посочва Пуяне.

"Цените са променливи, тъй като наблюдаваме много малък марж между предлагането и търсенето", заявява главният изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" в интервю, излъчено днес в рамките на енергийна конференция в Лондон.

Институтът за енергийна икономика и финансови анализи (ИЕИФА - IEEFA) отбеляза в свой анализ от края на октомври, че Европа продължава да изгражда съоръжения за втечнен природен газ въпреки стабилизирането на вноса на синьо гориво и прогнозите за спад на потреблението му.

От началото на 2022 г. в Европа са изградени 6 нови терминала за втечнен природен газ, а едно от съществуващите съоръжения е разширено. Предстои да бъде пусната в експлоатация и една плаваща инсталация за съхранение и регазификация (FSRU) на втечнения природен газ.

Средно 58 на сто от капацитета на терминалите в Европа е бил използван през периода януари-септември 2023 г.

На този фон вносът на втечнено синьо гориво намалява в условията на спадащо потребление, посочва институтът.

Капацитетът на инфраструктурата за внос на втечнен природен газ е предвидено да достигне 406 милиарда кубични метра през 2030 г. (143 млрд. куб. м газ през 2021 г.). Прогнозите са, че потреблението на синьо гориво през този период ще намалее до 400 млрд. куб. м на фона на мерките за неговото ограничаване, които въвеждат редица европейски страни.

Доставките на руски втечнен природен газ за Европа остават стабилни от началото на годината, се отбелязва в анализа. Най-големите вносители на синьо гориво от Русия са Испания, Франция и Белгия.

Европейският съюз е похарчил 41 млрд. евро за внос на втечнен природен газ през периода януари-юли 2023 г. Най-значителната част от тази сума е платена на САЩ (17,2 млрд. евро), Русия (5,5 млрд. евро) и Катар (5,4 млрд. евро).