За първи път САЩ се насочват директно към способността на Русия да изнася втечнен природен газ, което може да доведе до смущения на световните енергийни пазари, които Вашингтон досега се стремеше да избегне.

Европейските държави продължиха да внасят руски втечнен природен газ дори след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна миналата година, което предизвика енергийна криза, след като Москва намали доставките по тръбопроводите за континента. Доскоро САЩ се стремяха да избягват прекъсването на потоците, за да не увеличават натиска върху съюзниците, които се борят с недостига.

Но в началото на ноември Държавният департамент на САЩ обяви санкции срещу нова руска разработка, известна като Arctic LNG 2 - според длъжностни лица, юристи и анализатори това на практика блокира страните в Европа и Азия да купуват газ от проекта, когато той започне да се добива през следващата година.

Франсис Бонд, специалист по санкциите в адвокатската кантора Macfarlanes, заяви, че като се насочват към оператора на проекта, САЩ се стремят да "токсифицират проекта като цяло" и ще окажат "натиск върху всички компании извън САЩ, които планират да купуват потоци от Arctic LNG 2".

Въпреки че в миналото САЩ и техните съюзници са налагали санкции на руски енергийни проекти в отговор на войната в Украйна, като са се опитвали да ги лишат от финансиране и оборудване, това е първият случай, в който доставките на втечнен природен газ са пряко засегнати.

Представителите на САЩ се опитаха да направят разграничение между съществуващите доставки и тези, които ще бъдат пуснати на пазара в сравнително близко бъдеще, но признаха, че целта е да се навреди на способността на Русия да печели от продажбата на повече изкопаеми горива.

"Ние нямаме стратегически интерес от намаляване на глобалното предлагане на енергоресурси, което би повишило цените на енергията в целия свят и би подплатило печалбите на (Владимир) Путин", заяви Държавният департамент.

"Ние, както и нашите съюзници и партньори, обаче споделяме силен интерес от влошаване на статута на Русия като водещ доставчик на енергия с течение на времето."

Arctic LNG 2, разположен на полуостров Гидан в Арктика, което му позволява да изнася както за европейския, така и за азиатския пазар, ще бъде третият мащабен руски проект за втечнен природен газ, като ще засили амбицията на Кремъл да се превърне във водещ износител в тази област. При пълно производство той ще представлява една пета от целта на Русия да произвежда 100 млн. тона втечнен природен газ годишно до 2030 г., което е повече от три пъти повече от обема, който страната изнася сега.

Очакваше се проектът да започне да доставя втечнен природен газ на международния пазар през първото тримесечие на 2024 г. Пазарните анализатори твърдят, че тези обеми ще облекчат част от напрежението на световния пазар на втечнен природен газ, породено от увеличеното търсене в Европа.

Консултантската компания Energy Aspects обаче заяви, че премахва очаквания добив на Arctic LNG 2 от своето моделиране на търсенето и предлагането за следващата година, тъй като санкциите ще свият пазара.

Arctic LNG 2 се ръководи от руската частна компания "Новатек", която държи 60% от акциите. Други акционери са френската TotalEnergies, две китайски държавни компании и японско съвместно предприятие между търговската къща Mitsui & Co и подкрепяната от правителството Jogmec, като всяка от тях притежава 10% дял.

Шайстах Ахтар, партньор и специалист по санкциите в адвокатската кантора Mishcon de Reya, заяви, че ограниченията на САЩ на практика ще блокират проекта за западните купувачи.

"Ако ще се съобразявате със санкциите на САЩ, както ще направят повечето хора, ако имат някакви отношения със САЩ, те няма да купуват газ, идващ от проекта", каза тя. "Освен ако нямате някакъв вид лиценз или освобождаване."

Инвеститорите в Arctic LNG 2 могат да вземат газ от проекта в зависимост от дяловото си участие. За Total и партньорите му в съвместното предприятие това означава около 2 млн. тона, когато проектът започне да произвежда с пълния си капацитет. Но съгласно санкциите акционерите трябва да прекратят инвестициите си до края на януари следващата година.

Западноориентираните инвеститори "евентуално биха могли да кандидатстват за изключения с дати за поетапно намаляване на инвестициите", каза Каушал Рамеш, ръководител на отдела за анализи на втечнен природен газ в Rystad Energy. Това би могло да позволи част от втечнения природен газ да потече от проекта към западните пазари, подобно на начина, по който Япония получи разрешение да внася руски суров петрол от проекта "Сахалин 2" над пределните цени.

Mitsui заяви, че компанията ще "спазва закона за санкциите по отношение на своите доставки на втечнен природен газ" и че "в момента разглежда конкретни подробности". Jogmec заяви, че "събира информация от заинтересованите страни и провежда задълбочено разследване на развитието на ситуацията".

Total заяви: "В момента се оценяват последиците от посочването... от страна на американските власти на договорните ангажименти на TotalEnergies към Arctic LNG 2".

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, говорейки на събитие в четвъртък, заяви, че засега санкциите "не представляват сериозен риск за европейските газови доставки". Въпреки това японският министър на промишлеността Ясунори Нишимура заяви миналата седмица, че "известна степен" на въздействие върху Япония е "неизбежна".

САЩ не са се насочили пряко към другите големи руски проекти за втечнен природен газ - "Ямал СПГ" и "Сахалин 2", които доставят горивото за Европа и Азия.

Ан-Софи Корбо, специалист по газ в Училището по международни и обществени въпроси към Колумбийския университет, заяви, че ако Arctic LNG 2 не започне да изнася, както е планирано, през 2024 г., това "ще задържи пазарите малко по-тесни за по-дълго време".

Санкциите ще засегнат дългосрочната амбиция на Русия да увеличи доставките на втечнен природен газ и да се конкурира с лидери на пазара като САЩ и Катар. "Това не е възможно", каза Лоран Русекас, газов експерт и изпълнителен директор в S&P Global. "Твърде трудно е да се осъществи, когато [Русия] е изключена от толкова много части на финансовата система и световната икономика."