Ще имаме сигурност на доставките и диверсификация, осигурили сме газ за зимния период и това ще окаже положително влияние и върху цените, коментира пред bTV министърът на енергетиката Росен Христов.

Доставките на газ

"Ако успеем да се договорим с Гърция за определен капацитет от новостроящия се техен терминал, това ще ни даде възможност по-системно да доставяме втечнен газ. При необходимост Турция може да осигури и тръбен газ. В момента преговаряме и с Италия, но там е доста по-сложно и по-скоро инцидентно. Гърция и Турция са държавите, които са ни най-удобни за разтоварване на танкери", отбеляза Росен Христов.

Както писахме наскоро по информация на БНР в Гърция се изгражда нов терминал край полуостров Пелопонес. При пускането му в експлоатация това съоръжение ще увеличи капацитета на съхранение на втечнен газ и гаранциите за достатъчно гориво към България, както коментират гръцки специалисти. Наред с това са договорени нови четири танкера с газ, които през януари ще пристигнат на терминала Ревитуса край Атина. Количества от този газ са предназначени за България.

"Имаме оферти, в момента преговаряме за цена. Ако успеем да осигурим допълнителни количества на по-евтина цена, ще намалим черпенето от Чирен, което ще ни позволи да поддържаме цената по-ниска и това количество газ да остане за резерв", каза Росен Христов. "Газохранилището в Чирен е пълно със скъп газ, който беше доставен през август и септември."

Министърът добави, че в момента се прави оценка на офертите, които са за средносрочни доставки.

Росен Христов се срещна в Истанбул с генералния директор на държавния петролен и газов оператор на Турция "Боташ" Бурхан Йозджан, и в началото на разговора им каза, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката: "Благодарение на разговорите и добрите отношение между президентите Радев и Ердоган, можем да стартираме преговори за системна доставка на газ от Турция". Христов беше в Турция заедно с президента Радев, който на свой ред обсъди с президента Ердоган възможностите за засилване на енергийното (и не само) сътрудничество.

Ценовият таван на газа

Единственото, което пречи, според Христов, е политиката на Нидерландия, която поиска таван на цената на газа от 275 евро - какъвто всъщност предложи и Европейската комисия. Това дава доста грешен сигнал за търговците. Нашата позиция е, че този таван не трябва да бъде над 150 евро, коментира енергийният министър.

България, Гърция, Италия, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Словакия, Румъния, Хърватия и Словения и Малта настояват за ценови таван под 200 евро на мегаватчас.

Но не само Нидерландия иска по-висок ценови таван - на тази позиция са и Германия, Австрия, Дания, Естония и Люксембург.

ЕС се разцепи на два лагера за тавана за цената на газа >> 

Към арбитраж с "Газпром"?

Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с "Газпром" - както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна, каза още Росен Христов.

"Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация", коментира министърът на енергетиката. Според него за периода, в който доставките от Русия са спрени, е купуван газ на значително по-висока цена. Това се оценява поради обемите на стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации, отбеляза Росен Христов. По думите му, цитирани и от БТА, България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили. Трябва да се намери цялостно решение, така че нашите интереси да са защитени, заяви служебният министър на енергетиката.