Не очакваме повишаване в цените на природния газ през януари и февруари, обяви в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов. Прогнозите на енергийното ведомство са, че зимата ще премине без сериозни ценови сътресения.

"Нашите анализи показват, че можем да разчитаме на едно стабилизиране на цените и, както виждате, вече обявихме цените за месец декември - те са все така достъпни от порядъка на 145 лева. Декември, януари и февруари са традиционно месеците с най-високи цени, така че аз вярвам, че и януари, и февруари ще можем да осигурим газ в приблизително този диапазон, така че зимата да мине сравнително меко откъм цени на горива и газ", каза министър Христов.

Днес той пристигна в Бургас заедно с изпълнителния директор на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД Ангелин Цачев. Заедно с кмета на Бургас Димитър Николов те инспектираха ремонтните дейности по подстанция "Хоризонт", която остави без ток Поморие и бургаския квартал "Сарафово" заради силната буря през септември т.г.

"Трасето, което захранва подстанция "Хоризонт", беше възстановено предсрочно. С около 15 дни по-рано сме подали напрежение и сме захранили подстанцията. Утре ще приключи възстановяването на постоянната схема на работа. Инвестицията, която сме направили за възстановяване на аварията, е на стойност над 1,4 млн. лева", каза Ангелин Цачев.

В Бургас министър Росен Христов обяви още, че предстои изграждането на 200 бързи зарядни станции за автомобили в цялата страна. По думите му те ще бъдат в близост до подстанции, подобни на инспектираната в Бургас.

"За 15-20 минути, голяма част от батериите ще бъдат заредени в голяма степен. Общините ще търсят терени за захранващите места, които да бъдат оборудвани. С община Бургас започваме пилотно да изграждаме такива станции, по инициатива на общината. По втори проект е предвидено изграждането на зарядни станции за водород за тежкотоварен и автобусен транспорт - пилотно отново стартираме в Бургас по местна инициатива. Тук ще бъде и пилотната станция за зелен водород", каза министър Христов.