Депутатите изслушаха служебния министър на енергетиката Росен Христов за доставките на газ за България от 27 април 2022 г. досега: за цените, контрагентите и тръжните процедури, за "Газпром". 

Промени се подходът за купуване на газ, каза дне по-рано Христов пред парламентарната комисия по енергетика. Министърът отбеляза, че сега всички доставки "минават през конкурентни процедури". 

Руски или неруски газ

Максимално изрядни сме по договора с "Газпром", поддържаме комуникация, но само едностранна - от тях отговор няма, каза министърът в отговор на въпрос от "Възраждане" какво ще се случи след изтичане на споразумението в края на годината. Сумите по арбитража никак не са малки и затова правим това, което се изисква от нас по договор, обясни Росен Христов.    

Депутатът от ДБ Мартин Димитров попита министъра какви са загубите за България от това, че "Газпром" едностранно спря доставките през април, въпреки че за месеца те бяха платени (и парите върнати). 

Росен Христов напомни, че западни компании продължават да получават руски газ, изпълнили условията на Москва. Той се ангажира да представи поисканата сметка.

По-рано Ивайло Мирчев от ДБ попита дали страната ни в момента получава газ от Русия от танкера с втечнен природен газ "Велики Новгород", който е на "Газпром". България не е получила руски втечнен газ, а газ от танкер от Норвегия, отговори Росен Христов, цитиран от БТА.

Това, което се иска от компании, с които България търгува, е да гарантират произхода и той да не бъде руски, уточни министърът. Той обаче обърна внимание, че няма химичен път, който да доказва произхода на молекулите газ.

"България няма възможност да "вземе" цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни или да складира в газовото хранилище. Всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки - т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според нашите нужди. Този газ, който в момента се разтоварва на терминала Ревитуса, не идва в страната ни. Той влиза в газопреносната мрежа на Гърция. Към нас се подават стабилни количества газ на ежедневна база", обясни министърът.

"Няма как ние да гарантираме тези молекули, но има как да гарантираме, че ние не плащаме за руски втечнен газ, като искаме сертификати за произход", изтъкна Росен Христов.

Във връзка с търговете министърът каза, че първата порция резултати - за 14-месечни доставки, ще е готова към края на ноември. А следващата пролет ще са ясни резултатите от тръжната процедура за 10-годишни доставки, обясни той. Заедно с това христо каза, че търговете са организирани така, че редовно правителство да има последната дума.

Битовите сметки: компенсация или таван

В отговор на въпрос в пленарната зала на следващия ден Христов увери, че всички битови потребители трябва да са еднакво защитени. Така той започна отговора си на въпроса дали са необходими компенсации за високата цена на природния газ или въвеждането на "таван" на цената на синьото гориво. Според него идеалният вариант за битовите потребители е отоплението на газ, парно и електроенергия да бъде приблизително на една цена, така че да не се налага те да инвестират в оборудване, което струва хиляди левове, за да преминават от един източник към друг.

Как да се структурират тези компенсации и доколко са нужни е въпрос на решение и възможности на бюджетните средства, добави министър Христов. Според него чисто стратегически и социално би трябвало всички потребители да са еднакво защитени.

Преминаването на електроенергия предизвиква по-голяма консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, което също е фактор, който трябва да се избягва, допълни служебният енергиен министър.

Каква е стратегията

България се включва в европейските инициативи с конкретни предложения и препоръки за мерките за доставка на газ, които се обсъждат на общоевропейско ниво. Когато се приемат тези мерки, ще се понижи и европейският борсов индекс. Водят се и преговори със съседните държави, както и в рамките на инициативата на Европа за съвместно закупуване на газ, каза пред енергийната комисия в НС в сряда Росен христов.

Дори "вървим малко по-напред от Европа регионално, като се опитваме да направим по-големи процедури за по-големи количества, което дава желания икономически ефект", смята енергийният министър.

Във връзка с по-ниските цени Росен Христов подчерта, че България купува слотове за разтоварване на втечнен природен газ директно от компании, които управляват терминали в Гърция и Турция, като се избягват посредниците. Припомни, че цените падат и заради азерския газ, който минава през новата газова връзка с Гърция.