Допълнителната отстъпка на природния газ се дължи на конкурентните процедури за доставки, които "Булгаргаз" организира. Със старата стратегия на директни преговори и събиране на оферти по имейли, ноември месец щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов на брифинг пред журналисти в сградата на ведомството.

По думите му в сравнение със септември цената е наполовина по-ниска. Според Христов смяна на стратегията на "Булгаргаз" дава резултати, предава БТА.

Министър Христов припомни, че на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес "Булгаргаз" актуализира прогнозната цена за доставките на газ за ноември, като намали прогнозата на 130 лева за мегаватчас. Това е значително понижение в сравнение с вече намалената прогнозна цена от 166 лева, която беше заявена от дружеството по-рано този месец.

Цифровото изражение е 200 млн. лева. "Ако бяхме продължили старата стратегия на директни преговори и събиране на оферти по имейли, ноември месец щяхме да платим 200 млн. лева повече за същото количество газ, което сега потребяваме", коментира Росен Христов.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева допълни, че всичко това потвърждава правилния подход на новата стратегия, която новото ръководство е предприело, след встъпването си в длъжност. Това 64-процентно намаление на цената на природния газ за ноември спрямо месец септември, Златева даде за пример, че по цените за септември едно домакинство в 110-квадратно жилище, отопляващо се на газ, трябваше да плати 700 лева, по цените от октомври - 350 лева, докато с намалената за ноември тази сума спада на 230 лева.

По думите на Златева, цитирана от БТА, дружеството за първи път прави пет търга, от които два са приключили успешно. Днес се финализира и търга за месец декември, другата седмица ще бъде обявено от кои фирми ще се закупува природен газ. Според нея тези нови прозрачни процедури са върнали доверието в "Булгаргаз". Тя отбеляза, че много показателен е фактът, че на търговете за ноември и декември, но и предстоящия едногодишен търг, както и на десетгодишния търг, участват компании, които покриват страни не само от Европа, но и от всички останали континенти - Америка, Азия, Африка, както и от района на Близкия Изток.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че намалената цена не се дължи само на понижението на борсовия индекс. Тя посочи, че отстъпките, които дружеството е договорило за ноември, са между 35 и 50 процента от борсовия индекс.

"Колкото и да се качва и намалява борсовият индекс, отстъпката си е фиксирана величина", заяви още Деница Златева.