България може да стане поне частично независима от Русия благодарение на Зелената сделка и на интерконектора между Комотини (Гърция) и Стара Загора. Това каза водещият анализатор на "РусЕнерджи" Михаил Крутихин по време на хибридната дискусия "Енергийна дисекция: Думата е на експертите", организирана от Атлантическия клуб в България и Американския университет в България, предаде БТА. Той допълни, че участието на страната ни в терминала за втечнен газ при Александруполис е много добър шанс за България.

Втечненият и азерският газ ще допринесат за намаляването на зависимостта от Русия, допълни Крутихин. Може да се изградят и повече интерконектори от западната част на Европейския съюз. Освен това може да има договор с Иран за внос през Турция към България, както и други планове за атомна електроцентрала, която да не бъде руска.

По думите на Крутихин Русия е в хибридна война. Според него проблемите със "Северен поток" са част от една по-голяма война, която Русия води срещу Украйна. Анализаторът коментира, че основната цел на "Северен поток-2" е да накаже Украйна, като лиши Киев от транзитния руски природен газ. Финалното действие на руското правителство е сертифицирането на "Северен поток-2" и по този начин логически да спре транзитът на руски газ през Украйна. Това ще бъде много сериозен удар срещу Украйна.

Русия е спряла транзита на въглища през Украйна, добави Крутихин. Освен това Русия е спряла и доставките на електричество към Украйна. Според него това е част от по-голяма война, в която участва Русия.

По думите на анализатора Русия е разбрала, че традиционната икономика, която разчита на използването на природни ресурси, ще се провали и това е много голямо предизвикателство. Президентът Путин е подписал документ, който се нарича "Доктрина на енергийната сигурност на Русия". В него се казва, че зелената енергия, енергийната ефективност, преходът към зелена енергия са предизвикателство и риск за Русия. Но има възможност Русия да се включи в тези усилия и да промени своето поведение. Сега се вижда, че има една война, защото Русия защитава своя начин на живот и се противопоставя на използването на зелени и по-чисти източници на енергия в други страни. Затова Крутихин смята, че Русия се намира от една страна на "бойното поле", а от другата страна е Зелената сделка.

"Говорим за война между два вида енергия и между различни субекти, защото Беларус е на страната на Русия", заяви той.

Зависимостта от Русия по отношение на доставките на природен газ може да се преодолее. Отварянето на нови терминали за втечнен газ е възможен ход, но има и още един ход - изграждането на междусистемни връзки, както и извънредна програма за действия при прекъсване на доставките на руски газ. Когато има такова прекъсване, трябва да има доставки от Западна Европа, която не зависи до такава стенен от Русия, в посока към Източна Европа. Към момента обаче анализаторът не вижда да се предвижда такава програма.

В по-дългосрочен план Крутихин се притеснява, че Русия ще изпълни своите заплахи да прекрати доставките на газ през Беларус и Украйна.

Междувременно Кремъл увери днес, че доставките на руски газ за Европа няма да бъдат прекъснати въпреки заплахите на Беларус да спре транзита по основен газопровод на територията си в случай на нови европейски санкции, предаде Франс прес.

Русия е и ще продължи да бъде страна, която изпълнява всичките си задължения за доставки на газ за европейските потребители, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който разчита на подкрепата на Москва, заплаши да предприеме ответни (на европейските санкции) мерки, като спре преноса на газ през територията на неговата страна, в момент, в който Старият континентът изпитва недостиг.