Цената на газа в Европа се увеличи с над 2 процента след съобщението за отказа на "Газпром" да заяви допълнителни мощности за пренос на газ през Украйна и Полша от първото до третото тримесечие на 2022 година, показват данни от Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от ТАСС.

Стойността на декемврийските фючърси в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия нарасна до 820 долара за 1000 куб. метра от 803 долара по-рано, след което също така бързо се върна към равнище от 800 долара за 1000 куб. метра.

Русия пренася газ за Европа по няколко различни маршрута, като главните са през Украйна и Полша, един от които е "Ямал-Европа". ЕС зависи от Русия за над 40% от вноса на газ.

Транзитът през Украйна не се увеличава

На днешния търг "Газпром" не е резервирал допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна и по газопровода "Ямал-Европа" от първото до третото тримесечие на 2022 година, по данни на платформата RBP, цитирани от ТАСС.

Операторът на газопреносната мрежа на Украйна днес е предложил на аукцион транзитни мощности за периода от първото до третото тримесечие на 2022 година в обем до 9,8 милиона кубични метра на ден през газоразпределителната станция Суджа и до 5,2 милиона куб. метра на ден през станция Сохрановка. След аукциона, приключил в 14 ч. московско време (13 ч. българско) те не са били поискани. Търговете са проведени в допълнение на резервираните 40 милиарда куб. метра годишно въз основа на дългосрочен договор (около 109,5 милиона куб. метра на ден).

По-рано "Газпром" не резервира допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна за октомври и ноември, а за септември заяви едва 4,3 процента от предложените мощности.

От 1 ноември "Газпром" е намалил с още една трета транзита на газ през Украйна за Европа до 57 милиона куб. метра на денонощие. Това е близо двойно по-малко от платените от руската компания транзитни мощности, съобщи ръководителят на оператора на украинската газопреносна мрежа Сергей Макогон.

Намалява и преносът през Полша

"Газпром" не е заявила и мощности от първо до трето тримесечие на идната година за пренос на газ по "Ямал-Европа" през Беларус и Полша, сочат данни на GSA Platform. На търга са били предложени мощности за пренос на 89 милиона куб. метра газ на ден. Този път е с капацитет 33 милиарда куб. метра годишно.

"Газпром": Износът върви с пълна сила

От "Газпром" заявиха, че изискванията на европейските потребители са били удовлетворени. Компанията отбеляза на 1 ноември, че продължава да доставя газ на равнища, близко до исторически рекордните.

Към посочената дата износът за някои страни вече е превишил обемите за цялата 2020 година, по-специално за Турция, България, Румъния и Сърбия. От началото на годината "Газпром" е увеличил доставките на газ за Турция със 110,4 на сто, за Германия - с 23,4 на сто, за Италия - с 15,4 на сто, за Румъния - с 272,2 на сто, за Полша - с 9,5 на сто, за Сърбия - със 101,7 на сто, за Финландия - с 13,6 на сто, за България - с 51,9 на сто, а за Гърция - с 16,3 на сто.

Пълнят ли се складовете

Изоставането при запълването на подземните газохранилища (ПГХ) в Европа намалява, но все още е с 18,2 милиарда куб. метра под миналогодишните равнища, отбелязва "Газпром", позовавайки се на месечни статистически данни на Gas Infrastructure Europe.

Изоставането на украинските ПГХ е с 10,1 милиарда куб. метра.

На 27 октомври Путин нареди на шефа на държавния газов холдинг Алексей Милер да започне да се подава газ към хранилищата на "Газпром" в Австрия и Германия, след като бъдат запълнени местните складове до 8 ноември. Нареждането на руския държавен глава веднага доведе до спад на цените на газа в Европа.

Два дни по-късно, на 29 октомври, Милер съобщи, че се планира целевият обем на резервите - 72,6 млрд. куб метра, да бъде достигнат на 1 ноември. Дозапълването на хранилищата ще продължи до 8 ноември.

Каква игра играе Путин

"Газпром" е изпълнил задълженията си по дългосрочните договори, но не е продал допълнителен газ на спотовия пазар в ЕС, защото е предпочел да запълни руските хранилища. Някои европейски политици твърдят, че Русия нарочно задържа газовите доставки, за да окаже натиск над властите в Германия и ЕС да ускорят окончателното регулаторно одобрение на завършения наскоро газопровод "Северен поток-2".

Миналата седмица руският президент изтъкна, че една от двете линии на новия газопровод под Балтийско море - "Северен поток 2" е запълнена с газ като част от подготовката за пускането в експлоатация на съоръжението. Той допълни, че доставките могат да започнат на следващия ден, след като регулаторите дадат своето одобрение.

Последва препоръката на Путин към Милер да доставя повече газ в Европа.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън обсъди с германския и.д. канцлер Ангела Меркел опитите на Русия да манипулира по политически причини доставките на природен газ, съобщи Белият дом.

Байдън и Меркел разговаряха в Рим по време на срещата на върха на Г-20, като американският президент подчерта, че е важно да се попречи на Русия "да манипулира притока на природен газ с вредни политически цели".

Има ли Европа алтернатива сега

В средата на миналия месец еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че засега "Газпром" изпълнява договорите за доставка на газ за държавите от ЕС, но почти не предлага допълнителни количества.

ЕК разговаря със своите партньори, доставчици на горива, за допълнителни количества внос. Норвегия е обявила началото на допълнително производство на газ от 1 октомври.  Симсон ще посети страните от Залива и вече е разговаряла с представители на Катар за енергийните цени.

Еврокомисарят смята, че към момента промените на пазара не се отразяват твърде много на държавите, които са сключили дългосрочни договори за доставка на газ. ЕС зависи от внос за 97 но сто от използваните течни горива и 90 на сто от потребявания газ.