"Газпром" съобщи, че е увеличил износа на природен газ през първите девет месеца и половина на годината, предаде ДПА. По-рано руският газов монополист обяви, че няма да заяви допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна през ноември.

Обемът, доставен само за Германия, е увеличен за периода с 28,2 на сто на годишна база. Общо 152,2 милиарда кубични метра газ са изнесени за страните извън бившия Съветски съюз - Общността на независимите държави (ОНД), според "Газпром", което е с 13,1 на сто повече от миналата година.

По данни на компанията, цитирани от ТАСС, от началото на годината доставките за Турция са увеличени със 125,3 процента, за Германия - с 28,2 на сто, за Италия - с 16,3 на сто, за Румъния - с 288,6 на сто, за Полша - с 10 на сто, за Сърбия - със 112,1 на сто, за Финландия - с 15,3 на сто, за България - с 52,7 на сто, а за Гърция - с 12,9 на сто.

Продължават да се увеличават и доставките за Китай по "Силата на Сибир".

"Газпром" публикува данните си в разгара на безпокойствата в цял свят заради високите цени на газа. Русия многократно отхвърли обвиненията на ЕС, че злоупотребява с пазарната си мощ, за да управлява цената на газа. Москва обяснява покачването на цените със сегашното силно търсене на газ, необичайно студената зима миналата година и факта, че световната икономика отново нараства след икономическия спад, предизвикан от пандемията.

Междувременно цената на газа рязко се покачи до близо 1300 долара за 1000 куб. метра през вчерашния ден, след като "Газпром" отказа да заяви допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна за идния месец. Впоследствие цената се понижи до около 1068 долара, показват данни от Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от ТАСС.

Стойността на ноемврийските фючърси в газоразпределителния център Те Те Еф (TTF) в Нидерландия спадна до 1068,4 долара за 1000 куб метра или 89 евро за МВт/ч.

Цената на газа достигна вчера 1292 долара за 1000 куб. метра или 107,77 евро за МВт/ч, след което започна да се понижава.