Руският президент Владимир Путин е казал на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер по време на срещата им миналата седмица, че газопроводът "Северен поток-2" е готов за незабавно използване и че ще помогне да се увеличат газовите доставки за Европа, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Тръбопроводът "Северен поток-2" беше завършен, но не бе въведен в експлоатация заради руската инвазия в Украйна и последвалите я мащабни санкции на Запада, посочва Ройтерс.

Песков отбеляза, че Путин е казал на Шрьодер, че руските газови доставки са паднали до близо 30 млн. куб. метра на ден спрямо предишните 167 млн. куб. метра, след като Полша разпространи действието на санкциите върху газопоровода "Ямал-Европа", а Украйна спря потоците по един от маршрутите през своята територия.

Говорителят каза, че Шрьодер е обсъдил пречките за газовите доставки и е попитал дали газопоровдът "Северен поток-2" може да бъде използван. По думите на Песков, Шрьодер е попитал може ли при кризисна ситуация, съвсем хипотетично, да бъде пуснат газопроводът "Северен поток-2".

"С други думи Путин не беше инициатор на тази идея, той не е предлагал газопроводът на бъде пуснат", каза Песков и добави, че ако "Северен поток-2" бъде пуснат, той може да транспортира не повече от 27 млрд. куб. метра тази година. "Путин отговори, че газопроводът е напълно готов за използване", добави говорителят.

"Шрьодер не прояви каквото и да било желание да става посредник" за уреждане на конфликта в Украйна или на газовата криза в Европа, каза още Песков.

Герхард Шрьодер и Алексей Милер - председател на Газпром, на пресконференция на 30 март 2006 г.

Снимка: Getty Images