Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че Германия замразява процедурата по сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" след решението на Русия да признае независимостта на сепаратистките републики в Източна Украйна.

"Процедурата по сертифициране на газопровода "Северен поток 2" не може да продължи, като се вземат предвид сегашните действия на Русия", заяви Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

По думите му Берлин трябва да преоцени ситуацията около газопровода.

Според канцлера Германия трябва да диверсифицира вноса си на природен газ.

Министърът на икономиката Роберт Хабек също обяви, че "Северен поток 2" ще бъде засега спрян, тъй като геополотическата ситуация изисква преоценка. По думите му Германия си е гарантирала доставките на газ и без този тръбопровод, но цената е друг въпрос.

Изграждането на газопровода завърши миналата година, но пускането му експлоатацията зависи от одобрението на регулаторните органи в Берлин и Брюксел.

Германското правителство взе днешното решение под засилващ се натиск да прекрати проекта, след като руският президент Владимир Путин призна отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска области и вкара руски "мироопазващи" сили в тях, предаде ДПА.

Германският канцлер Олаф Шолц беше притискан от съюзниците си да обещае, че газопроводът няма да бъде пуснат в действие в случай на руска инвазия в Украйна. Досега обаче той отказваше да се съгласи открито, дори и по време на срещата си с президент на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

Пред радио "Дойчландфунк" министърът на храните и земеделието Джем Йоздемир и член на Партията на Зелените заяви, че "Северен поток 2" не може да продължи. "Никога не съм разбирал смисъла на този проект. Това е проект, който пряко цели да засегне Украйна и да увеличи зависимостта ни от руския газ", заяви министърът. На въпрос дали проектът трябва да бъде спрян Йоздемир отговори: "Абсолютно."

Според Йоздемир Германия трябва да се обърне по активно към възобновяемите енергийни източници.

Говорителят по външно политическите въпроси на опозиционните консерватори Юрген Харт също заяви, че в сегашната ситуация тръбопроводът трябва да бъде спрян. "Смятам, че "Северен поток 2" няма бъдеще. Изисквам той да бъде незабавно спрян", каза Харт.

"Трябва да се уверим, че прерязваме пъпната връв, притока към нашето кръвообращение от Северен поток", каза и британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Прес асосиейшън.

Украинският президент Володимир Зеленски отново днес заяви, че санкциите, които ще бъдат наложени на Русия, трябва да включват пълното спиране на газопровода "Северен поток 2".

Зеленски добави, че Украйна също така обмисля прекъсване на дипломатическите си отношения с Русия, тъй като страната очаква по-нататъшна агресия от Москва. Той обаче заяви, че вярва, че няма да има "война срещу Украйна", въпреки че "другите държави също ще бъдат в опасност", ако Русия предприеме пълномащабна инвазия.

Зеленски омаловажи перспективата за мащабен конфликт с Русия, но каза, че е готов да въведе военно положение, ако това се случи.