"Газпром" задейства допълнителните сухопътни газотранспортни мощности на проекта "Северен поток-2" за развитие на газоснабяването в северозападните региони на Русия, съобщи холдингът, цитиран от ТАСС.

Поради това че в момента морският газопровод "Северен поток-2" не се използва и предвид изпълнението на програмата за газоснабдяване и газификация на потребителите в Северозападния регион, "Газпром" реши да задейства допълнителните сухопътни газотранспортни мощности на проекта "Северен поток-2" за развитие на газоснабдяването в регионите от северозапада на Русия, посочи компанията.

Ако Германия реши да пусне съоръжението, то в експлоатация може да бъде включена само едната му линия при 100-процентна натовареност, уточни концернът.

Началото на включването в работа на втората морска линия на газопровода не е възможно преди 2028 г., подчерта "Газпром".

Строителството на газопровода "Северен поток 2" оценявано на 11 милиарда долара завърши през септември 2021 г. и в очакване на окончателни одобрения е планиран да доставя по 5,3 Bcf/D (5,3 млрд. куб. м на ден) руски газ.

Германия замрази сертифицирането на проекта, което Русия определи като неприемливо и с опасност за нанасяне на необратими щети в двустранните отношения.

Административен център на ключовия Северозападен регион на Русия е градът с федерално значение Санкт Петербург. Регионът граничи с Финландия, Норвегия, Полша, Естония, Латвия, Литва, Беларус, има излаз на Балтийско, Бяло (вътрешно море в северната европейска част на Русия), Баренцово и Карско море.