Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Москва ще пренасочи енергията си на изток, докато европейските страни се опитват да намалят зависимостта си от руския износ, като добави, че Европа няма да може напълно да се откаже от руския газ веднага.

Путин каза също, че неприятелски страни бавят и плащания за доставките.

"Удивителното е, че така наречените партньори от неприятелски страни признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ, например", каза Путин по време на заседание на правителството, цитиран от Ройтерс. "Сега в Европа няма заместител (на газа)".

Русия, на която се падат около 10% от световното производство на петрол, изгражда по-тесни връзки с Азия и Китай, най-големият потребител на енергия в света, опитвайки се да диверсифицира доставките от традиционните си пазари в Европа, отбеляза Ройтерс.

Путин каза още, че Европа, като говори за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара. 

Според него европейските държави, обявявайки отказ от ресурси от Русия, сами дестабилизират пазара и допринасят за покачването на цените за гражданите.

"Неприятелските страни признават, че не могат без руски енергийни ресурси", отбеляза президентът.

Путин каза още, че Русия ще трябва да изгради инфраструктура, за да увеличи енергийните си доставки за Азия.

Русия започна тръбопроводните доставки на газ за Китай в края на 2019 г. след години на упорити преговори и съгласие за намаляване на цените на горивото.

Путин каза също така, че ролята на националните валути в сделките за износ трябва да се повиши на фона на плановете на Русия да премине към рубли при плащания за доставките на газ, главно за Европа.

По време на срещата, която засегна ситуацията в петролния и газовия сектор, президентът подчерта, че банките в неприятелски страни бавят плащанията за руски енергийни ресурси, цитират думите му РИА Новости и Газета.ру.

"Има проблеми при плащането за експортни доставки на руски енергийни ресурси. Банките от тези най-неприятелски настроени страни забавят преводите", каза Путин. 

Руският държавен глава изтъкна, че най-острите проблеми на енергийния сектор на страната му са свързани с нарушаване на логистиката на доставките на енергия.

Ройтерс отбеляза, че Русия наблюдава рязък спад в производството на петрол, който е ключов източник на приходи, на фона на трудности с плащанията за реализиране на търговските сделки. 

Големите световни търговци планират да намалят покупките на суров петрол и горива от контролираните от Русия компании още на 15 май, за да избегнат нарушения на санкциите на Европейския съюз, изтъкна агенцията.

Руската "специална военна операция" в Украйна, както официално се определя от Москва, предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави от ЕС, тъй като Брюксел се стреми да преодолее зависимостта от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

По-рано Путин съобщи, че отказът от руски енергийни ресурси е засегнал милиони европейци.

В края на март руският президент подписа указ за търговията с газ с неприятелски държави (този списък включва всички страни от ЕС), като задължи тези държави да плащат за енергийни ресурси в рубли.

В същото време страните от Голямата седморка (G7) решиха да призоват местните компании да не приемат фактури в рубли за доставките на руски газ. Съответното споразумение беше постигнато на спешна среща на министрите на енергетиката на САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. По-късно към това решение се присъедини и Европейският съюз.

На 1 април "Газпром" започна да изпраща официални писма до контрагентите относно новата процедура за плащане на газ в рубли.