Италия договори по-големи количества природен газ от Алжир, за да намали своята зависимост от Русия, предаде ДПА.  

Споразумението бе постигнато при посещение на италианския премиер Марио Драги в северноафриканската страна в понеделник.

Сделката предвижда Италия да получи до 9 милиарда кубични метра газ допълнително от Алжир през 2023 и 2024 г.

Миналата година на Алжир се е падал дял от 28 процента (21 милиарда кубични метра) от италианския внос на газ, а на Русия - 38 на сто, отбелязва ДПА. 

"Веднага след руската инвазия в Украйна обявих, че Италия ще действа възможно най-бързо, за да намали своята зависимост от руския газ. Днешните споразумения са значителна стъпка напред към (постигането на) тази цел. И ще има още", каза Драги след среща с алжирския президент Абделмаджид Тебун.

Миналата седмица министърът на екологичния преход на Италия Роберто Чинголани заяви пред "Радио 24", че страната му може да разчита на значителни резерви, за да избегне критична ситуация през следващите няколко месеца дори и да има прекъсвания в доставките от Русия. По думите му първите сделки за доставки по тръбопроводи от Алжир, Либия и Азербайджан, както и по терминали от Катар, САЩ и Мозамбик могат да бъдат сключени още следващата седмица - както и стана с Алжир.