Германия ще изпадне в рецесия през 2023 г., ако заради войната в Украйна бъде решено незабавно спиране на руските газови доставки, прогнозират основните германски икономически институти, цитирани от Франс прес и БТА.

През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата европейска икономика ще се свие с 2,2 на сто в случай на спиране на газовите доставки, от които Германия е особено зависима, заявяват петте влиятелни института - Де И Ве (DIW), Ифо (Ifo), И Еф Ве (IfW), И Ве Ха (IWH) и Ер Ве И (RWI).

Загубата на кумулиран БВП за 2022 и 2023 г. ще достигне около 220 милиарда евро или 6,5 на сто от годишното богатство на страната.

"Ако доставките на газ спрат, германската икономика е застрашена от силна рецесия", коментира Щефан Кутс, вицепрезидент на И Еф Ве, цитиран в комюнике.

Спадът на БВП ще бъде 5 процента през второто тримесечие на 2023 г., след което в края на годината икономиката ще се съвземе.

Евентуално ембарго върху руския газ е предмет на ожесточени дискусии сред страните членки на ЕС. Берлин е сред най-отявлените противници на незабавно спиране на вноса, тъй като според него това ще се отрази на икономическия и социален мир в страната.

Последиците от такова спиране и възможността на Германия да намери алтернативни източници на енергия в краткосрочен план са предмет на дебати сред икономистите.

Газовите доставки от Русия за Германия преди войната в Украйна бяха над 55 процента от общия внос, като Берлин вече е успял да намали този дял до 40 процента и полага все повече усилия да намери други доставчици. Страната не очаква да може да се справя без руски газ преди средата на 2024 г.. В края на март правителството задейства първото ниво от извънредния си план, за да гарантира снабдяването с природен газ на фона на заплахите за спиране на руските доставки.

Институтите посочват като цяло, че германската икономика преминава през "трудни води" в момент, когато отмяната на ограниченията заради пандемията можеше да даде тласък на икономиката.

Веригите за доставки все още са под натиск в контекста на въведените в Китай нови ограничения, а отражението от войната в Украйна има негативен ефект за икономиката, както по отношение на предлагането, така и по отношение на търсенето, отбелязват експертите.

Последиците от войната в Украйна са накарали петте института да преразгледат към понижение прогнозата си за растежа през 2022 г. до 2,7 на сто спрямо обявените през октомври 4,8 на сто.

Очакваната инфлация тази година е 6,1 на сто и дори 7,3 на сто в случай на спиране на газовите доставки, което е най-високото равнище от основаването на Федералната република.

През 2023 г. инфлацията ще бъде 5 на сто без газовите доставки или 2,8 на сто, ако те продължат.