Проект за 10 млн. лева ще подпомага туроператорите. Очакваме схемата за подпомагане на туристическия сектор да започне още през август. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, след като премиерът Борисов се срещна днес с представители на Обединение "Бъдеще за туризма".

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на икономиката Лъчезар Борисов и представители на Обединение "Бъдеще за туризма" дават брифинг в министерството.

"Имаме разписан пилотен проект за 10 млн. лева, а парите ще дадат глътка въздух на сектор "Туризъм", каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

"Днес при премиера Бойко Борисов изслушахме представителите на Обединение "Бъдеще за туризма". Преди седмица обединението поиска среща с премиера за изясняване на икономическата обстановка и набелязване на конкретни мерки за предотвратяване на фалити", каза още тя и припомни, че от обединението са искали и спешен кризисен план.

"С министъра на икономиката проведохме спешни разговори и така намерихме едно адекватно решение. Само дни след първата ни среща имаме разписан пилотен проект за около 10 млн. лв и още в петък той беше подаден в Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Тези пари са недостатъчни, но те са незабавната глътка въздух, която е особено важна. Вече имаме разписани и подготвени критерии за кандидатстване за този ресурс", каза още Марияна Николова.

По думите й при одобряване на проекта от Комитета за наблюдение във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават заявления.

"Очакваме схемата да заработи още в месец август, като тя ще бъде в режим на de minimis - държавна помощ или съответната пилотна схема в зависимост от критериите", допълни още министърът на туризма.

"Обединението настояваше за откриване на грантови схеми за осигуряване на социални схеми за запазване и стимулиране заетостта в сектора. Очакваме оторизация и одобрение от Комитета по наблюдение", заяви още министър Николова.

Министър Николова обяви, че екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки за подпомагане на работата им.

Министър Лъчезар Борисов добави, че ведомството му подкрепя всеки един от браншовете в българската икономика и туризмът е един от най-засегнатите.

"Договорили сме се от ОП "Иновации и конкурентоспособност" да пренасочим 10 млн. мл. към Министерство на туризма като директен бенифициент, което след това ще задвижи тази процедура. Ще направим така, че да няма субективизъм, а да има ясни критерии и много бързо да бъдат усвоени тези средства. Това е една пилотна схема, с която ние предвиждаме да спестим 2 месеца от процеса на кандидатстване", каза Борисов.

Той добави, че подкрепя напълно вицепремиера по отношение на екскурзоводите. "Там трябва да търсим социална мярка, защото това не попада в обхвата на ОП "Иновации и конкурентоспособност", каза още Лъчезар Борисов.

Министърът призова бенифициентите, който има съмнения за нередности, да подават своите сигнали на обявената гореща линия или имейл адрес.

"Основен приоритет е публичност и прозрачност", добави министърът на икономиката.

Министър Николова допълни, че процедурата ще бъде при облекчен режим, при избягване на всякаква "регулаторна или административна тежест", включително бързи срокове за кандидатстване и няма да има никаква възможност да бъдат ползвани посредници и консултантски услуги.

"Радваме се, че диалогът стартира, надяваме се да продължи", заяви Павлина Илиева от Обединение "Бъдеще за туризма".

Тя подчерта, че от бранша искат 150 милиона лева помощ. Важно обаче било, че се започва с тези 10 милиона.

Илиева и колегата й Емил Абазов от Обединение "Бъдеще за туризма" не казаха протестът да се отменя, но споделиха, че ще направят такова предложение.

"Оставаме обаче в стачна готовност", каза Илиева.