Полското правителство може да предложи на Германия своя инфраструктура за транспортиране на газ, ако Берлин се откаже да използва газопровода "Северен поток-2". Това съобщи в ефира на полската телевизия прессекретарят на правителството Пьотр Мюлер, цитиран от ТАСС.

Сега трябва да разгледаме различни варианти, ако говорим за енергийна безопасност. Полша от самото начало подчерта, че европейската солидарност в тази област трябва да бъде недвусмислена. Той каза това в отговор на въпрос дали Полша ще може да предложи на Германия възможността да използва "Балтик пайп" вместо "Северен поток-2".

Ако германската страна заяви подобна необходимост, Полша е отворена да използва дори инфраструктура, която строи за своята енергийна безопасност. Ние подхождаме солидарно към енергийната безопасност и смятаме, че трябва да се строи с общоевропейски подход, отбеляза Мюлер.

Инициативи като "Северен поток-2" противоречат на идеята за солидарност и енергийна безопасност, според Мюлер.

Как реагира Москва: Варшава гони своите цели

Полша не може да предостави на Германия газова инфраструктура, съпоставима по мощност и изгода за транспортиране на синьо гориво със "Северен поток-2". Като предлага на Германия да се откаже от изпълнението на този проект, Полша брани само своите интереси.

Такова мнение изрази пред ТАСС днес заместник-председателят на Фонда за национална енергийна сигурност на Русия Алексей Гривач. Той смята, че като подкрепят отказ на Германия от "Северен поток-2", по същество поляците предлагат на германците да се откажат и от ролята си на основен газоразпределителен хъб и да поемат те тази функция.

Може ли "Балтик пайп" да замести "Северен поток-2"

"Балтик пайп" е проект за газопровод, който да свързва находище в норвежкия риф в Северно море с Полша през Дания. Той има три етапа: свързване на норвежките и датските системи за транспортиране на газ, разширяване на датската инфраструктура и строителство на тръби, които да съединяват Полша и Дания по дъното на Балтийско море. Планираната мощност на газопровода е 10 милиарда кубически метра годишно.

Властите в Полша планират да завършат строителството му към 1 октомври 2022 година.

Ще прекратят ли "Северен поток-2"

За спиране на проекта "Северен поток-2" се говори отдавна и на това особено държат Полша, САЩ и други страни. Но споровете се нажежиха и се пренесоха в Германия след хоспитализирането на руския блогър Алексей Навални.

Преди германски военни токсиколози да съобщят, че според техни данни Навални е отровен с вещество от групата "новичок" правителството в Берлин предлагаше да не се обвързва делото "Навални" със строителството на газопровода. После обаче тонът се промени и министърът на външните работи Хайко Маас заяви, че позицията на Берлин по "Северен поток-2" може да зависи от по-нататъшните стъпки на Русия по инцидента с Навални. Канцлерът Ангела Меркел подкрепи позицията му, допълва ТАСС. Вчера обаче ДПА съобщи, че канцлерът все още няма окончателно мнение по въпроса.

Докъде е стигнал "Северен поток-2"

"Северен поток-2" предвижда да бъдат изградени две линии на газопровод с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът заобикаля транзитни страни като Украйна, Беларус, Полша и по проект минава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Към днешна дата строителството на газопровода е завършено почти на 94 процента. Пускането му в експлоатация се очакваше да бъде в края на 2019 година, но прокарването на тръбите бе спряно заради санкциите на САЩ срещу компании, които участват в изпълнението на проекта, припомня ТАСС.