Германският канцлер Ангела Меркел не изключва възможността да се наложат санкции за руско-германския газопровод "Северен поток-2" в отговор на отравянето на Алексей Навални, съобщи говорителят й Щефен Зайберт, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Канцлерът споделя изявлението на външния министър", каза Зайберт в отговор на въпрос за думите на Хайко Маас, в които той приканва Русия да помогне за изясняване на случилото се с Алексей Навални, иначе Германия ще бъде принудена да оттегли подкрепата си за "Северен поток-2".

Русия трябва да даде своя принос в разследването на станалото с Алексей Навални, за когото германски лекари казаха, че е отровен с газ "Новичок". От това ще зависят действията на Германия по отношение на газопровода "Северен поток-2", заяви за в. "Билд" германският здравен министър Йенс Шпан, предаде ТАСС.

"Мисля, че външният министър (Хайко Маас) намери правилните думи. От това какви действия ще предприеме Русия в тази ситуация ще зависи какви действия ще можем да предприемем ние по отношение на "Северен поток-2". Няма нито един икономически въпрос, който да е по-важен от интересите на Европа и Германия във външната политика и политиката на сигурността", каза Шпан.

Какво казва по въпроса Кремъл

Кремъл засега не вижда риск Германия да блокира строителството на "Северен поток-2", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

На молба да коментира призивите на редица германски политици за преустановяване на проекта, Песков отвърна, че след всяко подобно изявление се появяват други две, че такова предложение е абсурдно.

Кремъл намира за абсурдно предложението на Брет Стивънс от в. "Ню Йорк таймс" САЩ да изготвят санкционен "списък Навални" по аналогия със "списъка Магнитски".

"Абсурдни инициативи сега има много, и отдясно, и отляво. Опитите да се свърже Русия или руското държавно ръководство със случилото се с Навални за нас са неприемливи и абсурдни", каза Песков.

Ще остане ли Шрьодер на поста си

Политици от Християндемократическия съюз (ХДС) и "Зелените" в Германия приканват бившия канцлер Герхард Шрьодер да напусне поста си в ръководството на проекта "Северен поток-2", предаде ДПА.

Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която "Газпром" всъщност е единственият акционер. Критици обвиняват бившия канцлер социалдемократ, че от поста си лобира за Русия.

В публикувано на 6 септември изявление за берлинския вестник "Тагесшпигел" Йохан Вадефул, председател на парламентарната група на ХДС/ХСС, настоява Шрьодер "незабавно да се откаже от офисите и постовете си в Русия".

Председателят на групата на "Зелените" в Бундестага Катрин Гьоринг-Екарт също прикани Шрьодер да се откаже от работата си за "Газпром". "Бившият канцлер от Социалдемократическата партия Шрьодер трябва сега да реши дали е на страната на демокрацията и правата на човека", казва Гьоринг-Екарт в изявление за вестникарската група "Функе", публикувано на 6 септември.