Русия трябва да положи всички усилия в разследването на случая с Алексей Навални, но газопроводът "Северен поток-2" няма нищо общо с това, заяви днес Клаус Ернст, председател на комисията по икономика и енергетика на германския Бундестаг, цитиран от ТАСС.

"Северен поток-2" е икономически проект, привлякъл инвестициите на германски и европейски компании, който вече отдавна е утвърден и почти е построен. Според мен не е правилно завършването му да се свързва с необходимостта бързо да се разследва делото "Навални", каза Ернст, който е от партия "Левите".

След като Навални бе докаран за лечение в Берлин, германското правителство заяви, че според него газопроводът трябва да бъде завършен.

Шефът на руската агенция "Россотрудничество" Евгений Примаков заяви по-рано, че събитията около Навални, отровен, според германските власти с вещество от рода на новичок, са провокирани от противници на "Северен поток-2".

Компанията оператор на проекта Норд стрийм-2 (Nord Stream 2 AG) се въздържа от коментар по повод твърденията на редица политици, че Германия трябва да се откаже от газопровода заради случая с Навални.

Възможно най-бързото завършване на проекта и пускането на съоръжението в експлоатация отговаря на интересите на енергийната сигурност на Европа, подчерта пресслужбата на компанията.

Не коментираме политически дебати. Проектът ни се основава на инвестициите на шест водещи енергийни компании, пет от които представляват страни от ЕС. Проектът се изпълнява на основа разрешенията за строителство, издадени от Русия и четири европейски държави в пълно съответствие с изискванията на националните закони, законодателството на ЕС и международните конвенции, заяви Норд стрийм-2.

Компанията допълни, че в момента търси необходимите разрешителни, за да завърши полагането на оставащите 6 процента от газопровода.

Проектът "Северен поток-2" предвижда строителство на две линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра газ годишно от руското крайбрежие до Германия по дъното на Балтийско море.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Дължината му е над 1200 километра Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро.

Изпълнението на проекта спря заради санкциите на САЩ, въведени срещу швейцарската компания Олсийс (Allseas), която работеше по изграждането на газопровода, но изтегли корабите си.

Президентът на Газпром Алексей Милер заяви, че компанията ще дострои тръбопровода със собствени сили. През януари 2020 г. президентът на Русия Владимир Путин, каза че до края на годината или през първото тримесечие на идната година работата по "Северен поток-2" ще е завършена и той ще влезе в експлоатация.