Спиране на строителството на газопровода "Северен поток-2" в отговор на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални може да струва скъпо на германския данъкоплатец. Това предупреди днес председателят на Източния комитет на германската икономика Оливер Ермес, цитиран от в. "Велт" и БТА.

Проектът беше одобрен от всички отговорни нива в ЕС, включително и от националните власти на Германия, Швеция, Дания и Финландия, посочва експертът.

По думите му в момента не е възможно да се определи какви искове за обезщетения за нанесени щети ще възникнат от евентуална забрана на строителството на съоръжението, като всичко ще трябва да се реши от съда.

В "Северен поток-2" и неговото продължение - газопровода ОПАЛ, вече са инвестирани около 12 млрд. евро, припомня "Велт".

Дискусиите за прекратяване на изграждането на "Северен поток-2" започнаха в Германия след хоспитализацията на Навални, припомня ТАСС.

Германското правителство настояваше да не се смесват въпросите за Навални и строителството на газопровода. След като военните токсиколози съобщиха, че според тях Навални е бил отровен с вещество от групата на "новичок" тонът на Берлин обаче се промени и външният министър Хайко Маас заяви през уикенда, че се надява "Русия да не ни принуди да променим позицията си". Медиите разтълкуваха това изказване като заплаха със спиране на проекта.

Самият канцлер Ангела Меркел все още не е готова да свърже случая "Навални" със "Северен поток-2". Това е заявила тя на заседание на парламентарната фракция на ХДС/ХСС, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Германия може да бъде изправена пред искове на частни компании за компенсиране на щети, ако строителството на съоръжението бъде спряно, предупреди днес Клаус Ернст, председателя на комисията на Бундестага (германския парламент - бел. ред.) по икономически въпроси и енергетика.

Същевременно при такъв сценарий има риск от увеличаване на цените на газа за потребителите, допълни той.