Британската лира поскъпна след проучване на Би Би Си, прогнозиращо победа на министър-председателката Тереза Мей на насрочения за довечера вот на недоверие в парламента, предаде Франс прес.

След като сутринта поевтиня до нов минимум от април 2017 година спрямо долара, британската лира се възстанови и по обяд се разменяше за 1,2588 долара спрямо 1,2487 снощи.

Едно евро се разменяше за 90,15 пенса спрямо 90,62 пенса снощи.

Ако все пак Тереза Мей загуби вота на недоверие, през следващата седмица ще трябва да се проведе ново вътрешнопартийно гласуване за избор на нов лидер на Торите. Подобен сценарий може да предизвика нови агресивни разпродажби на британски лири, тъй като ще се засилят опасенията, че начело на Консервативната партия ще застане привърженик на твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без сделка).

Ако обаче Мей спечели вота довечера, тя ще остане лидер на партията за най-малко още 12 месеца и ще трябва отново да се съсредоточи върху тежката политическата битка в рамките на партията и на целия британски парламент по отношение на договорената от нея с Европейския съюз Брекзит сделка. Това от своя страна предполага, че британската лира ще намери само краткотрайна подкрепа от факта, че Тереза Мей е запазила своя пост.