Горивата в бензиностанциите продължават да поскъпват, става ясно от справка на сайта Fuelo

Според последните данни средната цена на бензина А95 днес (9 август) е 2,27 лв., на дизела - 2,26 лв., а на газта - 1,16 лева.

От началото на годината тези цени скачат съответно с 24,73%, 24,17% и с 31,81%.

Припомняме, че пред 3eNews и Dir.bg Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация наскоро отхвърли твърдението как милионите пътуващи за море и почивки хора са потърпевши от високите цени.

"Миналата година имаше понижение на цените преди сезона. Това, което виждаме в момента, като се махнат акцизите и ДДС и като гледаме цените в съседните страни е очевидно. Трябва да е ясно на всички, че цените у нас са много ниски и потребителят в момента се възползва", смята Терзиев.

По думите му българския пазар на дребно изоставаше с 25 до 30 дни, спрямо международните цени в последните месеци.

Тенденцията - поскъпване

За последния месец бензинът е поскъпнал с 0,09 лв. или с 4,13%, а тенденцията е към поскъпване, отбелязват от Fuelo. 

Източник: Fuelo

При дизелa ситуацията е сходна - месечен ръст от 0,08 лв./л (3,67%), отново с тенденция на поскъпване.

Източник: Fuelo

За последния месец пропан-бутанът е поскъпнал с 0,10 лв./л (9,43%), като и при него тенденцията е към поскъпване.

Източник: Fuelo

Какви обаче са цените на горивата в съседните на страната ни държави? 

В Гърция е най-скъпо. Там бензинът А95 днес струва средно 3,29 лв., дизелът - 2,72 лв, а газта - 1,69 лв. 

Малко по-евтино се оказва зареждането в бензиностанциите в Сърбия. Там бензинът върви средно по 2,70 лв., дизелът - по 2,74 лв., а газта срещу 1,45 лв.

В Румъния обаче е по-евтино от колкото у нас. Цената на бензина в северната ни съседка е 2,25 лв., на дизела - 2,21, а на газта - 1,09 лв.

В Северна Македония средната цена на бензина А95 днес е 2,26 лв., на дизела - 1,91 лв., а на газта 1,15 лв. 

В Турция от край време цените на горивата са най-ниски в сравнение с останалите ни съседни страни. Там бензинът днес струва 1,52 лв., дизелът - 1,42 лв., а газта 0,95 лв. 

Петролът пък поевтинява

На този фон котировките на петрола тази сутрин спаднаха с близо 2 процента, удължавайки сериозните загуби от миналата седмица на фона на поскъпването на щатския долар и опасенията, че новите антиковид ограничения в Азия, особено в Китай, могат да попречат на глобалното възстановяване на търсенето на горива, предаде Ройтерс.

Сортът Брент поевтиня с 1,27 долара или 1,8 на сто до 69,43 долара за барел, след като миналата седмица се обезцени с 6 процента. Това бе най-голямата седмична загуба от четири месеца, съобщи БТА.

Американският лек суров петрол понижи стойността си с 1,29 долара или 1,9 на сто до 66,99 долара за барел. Миналата седмица този контракт отчете спад от 7 на сто - най-резкия от девет месеца.

Опасенията от подриване на търсенето на петрол в световен мащаб се възобновиха с ускоряването на темпа на заразяване с варианта Делта, коментира Гордън Рамзи от Ар Би Си (RBC).

Анализаторите на Ей Ен Зед (ANZ) посочиха новите ограничения в Китай, втория по големина потребител на петрол в света, като основен фактор, който помрачава перспективите за растежа на търсенето.

Мерките включват отмяна на полети, предупреждения от 46 града срещу пътувания, както и лимити за обществения транспорт и таксиметровите услуги в 144 от най-засегнатите райони.

Силното поскъпване на щатския долар до четиримесечен връх спрямо еврото също оказа влияние на петролните котировки, след като докладът за заетостта в САЩ в петък изпревари очакванията и стимулира залозите, че Федералният резерв може да пристъпи по-бързо към затягане на паричната политика на САЩ. 

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в петък се повиши до 71,30 долара за барел, информира днес на сайта си картелът.

В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 70,34 долара за барел.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Сахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон), Джено (Конго) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.