Как ще се прилага декемврийският указ на президента на Русия Владимир Путин за търговията с нефт, след като Западът наложи ценови таван. Информация за това представи Министерството на енергетиката на Русия, като руските агенции отбелязват, че "документът забранява позоваването на незаконни ценови ограничения".

"Указът на президента, публикуван през декември, забранява на руските компании да се позовават на незаконни ценови ограничения, наложени от западните страни под каквато и да е форма, пряко или непряко. Тази забрана важи за всякакви трансакции с руски петрол до крайния потребител, което предполага, наред с други неща, отказ от работа с търговци, които не спазват тази разпоредба на указа", се казва в съобщението на МЕ, цитирано от ТАСС и Газета.ру.

По-рано първият заместник-началник на Федералната митническа служба на Русия Руслан Давидов заяви, че адаптирането на руските износители на въглеводороди и преструктурирането на техните логистични маршрути ще отнеме не повече от 2-3 месеца.

Петролните санкции започнаха да действат на 5 декември: Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море. Страните от Г-7, Австралия и ЕС наложиха таван на цената на такъв петрол от 60 долара за барел. С влизането на ценовия предел в сила от западните застрахователи се изисква доказателство, че покриват руския петрол, само ако се продава под определената цена.

На 27 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за ответни мерки с който забрани доставката на петрол и петролни продукти от Русия за страни, които спазват установения таван на цените. В указа се казва още, че доставките на руски петрол и петролни продукти за страните, които са въвели ценови таван, ще бъдат възможни само след специално решение на президента на Русия. Ограничението влиза в сила от февруари и засега е предвидено да действа до края на юни 2023 г. 

Министерството на енергетиката на Русия заяви също така, че не изключва допълнителни мерки за ограничаване на евентуални отстъпки от цената на руския петрол в рамките на пазарните цени. 

Подробности за прилагането на забраната, уредена с президентския указ, както и за процедурата за наблюдение на цените и отстъпките, ще бъдат публикувани в близко бъдеще, съобщи МЕ.

"Резултатите от мониторинга ще бъдат използвани за изготвяне, ако е необходимо, на допълнителни мерки, насочени към ограничаване на възможната отстъпка до граници, базирани на пазарни цени", се казва в изявление на министерството, цитирано от Газета.ру.

Министерството на енергетиката също така подчерта, че "западната намеса в пазарните механизми засяга безопасното и стабилно енергийно снабдяване" по света и че ще са необходими координирани действия на "отговорните държави" за подобряване на ситуацията.