Руският президент Владимир Путин подписа днес указ, с който забранява доставката на петрол и петролни продукти на страните, които налагат ценови таван на руския петрол, предадоха световните агенции.

Мярката ще влезе в сила от 1 февруари за срок от пет месеца до 1 юли, дотълва БТА.

Доставките на руски петрол и петролни продукти за страните, които са въвели ценови таван, ще бъде възможно само на основата на специално решение на президента на Русия, се казва още в указа, който бе публикуван днес.

Руското министерство на енергетиката ще следи как се изпълнява нормативния акт.

В началото на декември ЕС, Г 7 и Австралия установиха таван на цената на руския петрола, който ще е 60 долара за барел.

Според Лавров имало американски заплахи за "физическо отстраняване" на руския президент

Руският министър на външните работи Сергей Лавров призова Вашингтон и Киев да изпълнят исканията на Москва и по този начин да сложат край на украинския конфликт. В интервю за ТАСС Лавров предупреди, че в противен случай въпросът ще бъде решен от руската армия.

Лавров отрече руското политическо ръководство да е заплашвало с употребата на ядрено оръжие. В същото време той обвини "неназовани официални лица от Пентагона, които фактически са заплашили да нанесат по Кремъл обезглавяващ удар".

"Всъщност стана дума за заплаха за физическото отстраняване на руския държавен глава", уточни Лавров. Той каза още, че отношенията между Русия и Евросъюза се намират на най-ниското си равнище и добави: "Ще продължим да работим с малкото останали европейци, които ценят дружбата с Русия и няма да си сътрудничим с русофоби".