Руският министър на финансите Антон Силуанов не изключва възможността Русия да ограничи производството на петрол, но по принцип няма да доставя петрол на цени, определени от Запада, съобщи ТАСС.

"Какво казва Руската федерация? Няма да доставяме петрол по договори, в които са посочени ценови ограничения, предлагани от западните държави. Това е изключено. Именно за това президентът на Руската федерация заяви, че Русия няма да доставя петрол по споразумения, в които се посочват тавани", каза Силуанов пред телевизия "Ашарк".

"Как ще се отрази това на икономиката, на бюджета на страната, на обема на производството? Да, може би ще се наложи да ограничим обема на производството. Но сега виждаме, че нашите компании, нашите производители на петрол пренасочват своите доставки от запад на изток, на юг, към други страни. Търсим нови потребители на петрол и тъй като според прогнозите на агенциите търсенето на петрол ще расте, тази ситуация до голяма степен ще зависи от динамиката на световната икономика. Следователно търсенето на петрол ще се увеличи. Ще търсим други пазари, друга логистика. Възможно е да е по-скъпо", добави министърът.

На 5 декември влезе в сила ембарго върху доставките на руски петрол по море за Европейския съюз. Страните от ЕС се споразумяха и за регулиран таван на цените на руския петрол, доставян по море, в размер на 60 долара за барел, припомнят ТАСС и БТА.

Силуанов също така изрази надежда, че Русия и западните страни в крайна сметка ще седнат на масата на преговорите за взаимно размразяване на активи и пасиви.

"Този процес вероятно ще е дълъг. Западните страни замразиха някои от нашите активи, а Руската федерация също замрази някои от задълженията си към Запада, така че това е двупосочен път. Затова се надяваме, че в крайна сметка разумът ще надделее и ще можем да седнем на масата и да обсъдим размразяване и от двете страни. Имаме какво да предложим на западните страни, така че всичко ще зависи от тяхното желание за диалог", каза министърът.

По-рано Силуанов изчисли, че Западът е замразил около 300 млрд. долара от валутните резерви на Русия. Като ответна мярка руските власти блокираха редица активи на чуждестранни инвеститори, намиращи се в Русия.