Китай е прекратил преговорите за издаване на разрешителни за износ към китайския пазар на храни от Литва. Това съобщи днес по националното радио Ел ер те ръководителят на литовската ветеринарно-хранителна служба Мантас Сташкявичюс, цитиран от ТАСС.

Не разполагаме с информация, какво се е случило, допълни той.

Търговията с Китай има сравнително малко значение за икономиката на Литва. Без износа към китайския пазар брутният вътрешен продукт на балтийската страна би намалял с 0,3 на сто.

Конфликтът между Вилнюс и Пекин възникна след решението на Литва до края на годината да открие на своя територия представителство на Тайван. Китайското министерство на външните работи заяви, че отзовава посланика си от Литва и моли Вилнюс да направи същото.

Тайван се управлява от самостоятелна администрация от 1949 година, когато на острова бягат остатъците от силите на националистическата партия Гоминдан начело с Чан Кайши (1887-1975 г.) след поражението си в гражданската война. Оттогава Тайван запазва знамето и някои други атрибути на Китайската република, съществувала в континенталната част на страната до идването на власт на комунистите. Пекин смята острова за една от провинциите си.