Под критиките попаднаха испанската търговската верига за дрехи Зара (на испански Сара - Zara), американската авиокомпания Делта (Delta) и компанията за медицинско оборудване Медтроник, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Китайското правителство смята автономния остров за отделила се провинция и е изключително чувствително, ако други страни, чуждестранни компании и международни медии се отнасят към Тайван като към отделна държава. Шанхайската администрация, регулираща интернет пространството, разпореди на Зара и Медтроник да поправят съдържанието на сайтовете си и публично да се извинят до 22 часа по Гринуич (24 часа българско време).

Китайските власти са помолили и Делта да поправи съдържанието на сайта си и да се извини. Всички чуждестранни авиокомпании, които летят до Китай, са помолени да проверят сайтовете и приложенията си незабавно и стриктно да се съобразят с китайските закони, за да се предотвратят подобни ситуации, посочва на сайта си Гражданската въздухоплавателна администрация.

По-рано тази седмица китайските власти разкритикуваха хотелската верига Мариот (Marriott), след като компанията пусна въпросник на китайски, в който моли клиентите си да посочат страната си, а опциите са или континентален Китай, Тибет, Макао, Хонконг, или Тайван.

Властите, регулиращи интернет пространството, временно затвориха сайта и приложението на китайски на Мариот, карайки хотелската верига да представи поредица от извинения. Говорител на китайското външно министрество каза, че чуждестранните компании в Китай трябва да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Китай