Катар, най-големият износител на втечнен природен газ (ВПГ - liquefied natural gas - LNG), забавя някои от доставките за Европа заради кризата в Червено море, съобщи Блумбърг, цитирайки запознати източници.

Монархията от Залива е информирала някои европейски купувачи за закъснения и разсрочени доставки, са казали търговци, добавяйки, че Катар преразпределя глобалните доставки, за да изпълни договорните си задължения.

От 15 януари досега Катар е отклонил най-малко шест танкера с ВПГ, предназначени за Европа, като ги е пренасочил около нос Добра надежда в Република Южна Африка, вместо по-краткия маршрут през Червено море и Суецкия канал. Това показват данни от платформи за проследяване на морския трафик, обработени от Блумбърг, предаде БТА.

Катар обаче не е намалил износа, въпреки че за някои товари е необходимо повече време, за да достигнат местоназначението си. Доставките на ВПГ от страната през последните две седмици са с около 7 процента повече в сравнение със същия период на 2023 година.

Газовият пазар досега до голяма степен не беше засегнат от нарушенията на корабоплаването в Червено море. Атаките на йеменските бунтовници хуси с ракети и дронове принудиха много търговски кораби да избягват маршрута. Цените са ниски на фона на високото ниво на запълняемост на европейските газохранилища, силното производство на възобновяема енергия, пониженото промишлено търсене и изобилието от алтернативни доставки на втечнен природен газ.

Фючърсите за февруари на хъба TTF в Нидерландия на 22 януари се търгуваха за 27,04 евро за мегаватчас или малко над 294 долара за 1000 куб. метра. Тогава борсата отвори на цена от 27,30 евро за мегаватчас - най-ниска от две години насам.