Държавната енергийна компания "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) ще доставя на италианската "Ени" (Eni) природен газ за срок от 27 години съгласно договор, подписан между филиали на двете дружества. Наскоро подобни сделки "КатарЕнерджи" сключи и с "Шел", за доставки за Нидерландия, както и с "ТоталЕнержи" - за Франция", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Филиалите на катарската компания и "Ени" подписаха дългосрочно споразумение за покупко-продажба на до 1 милион тона годишно втечнен природен газ (ВПГ) от проекта за разширяване на находището "Норт филд" (North Field) в Катар.

Обемите природен газ ще бъдат доставяни до ново плаващо съоръжение за съхранение и регазификация (FSRU) в тосканското пристанище Пиомбино от 2026 г.

"Ени" държи 3,125-процентов дял в проекта за разширяване на "Норт филд ийст" (North Field East), който, заедно с разширяването на "Норт филд саут" (North Field South), трябва да повиши капацитета за производство на ВПГ на Катар до 126 метрични тона на година до 2027 г., спрямо сегашните 77 метрични тона на година.

Катар, който вече е най-големият износител на ВПГ в света, през отминалите две седмици подписа споразумения със срок от 27 години за доставка на 3,5 метрични тона газ годишно с "Шел" и "ТоталЕнержи" от 2026 г. Това са най-големите и дългосрочни сделки с европейски компании за "КатарЕнерджи".

Купувачите от Европейския съюз подписват дългосрочни споразумения за замяна на количествата руски газ, които представляваха почти 40 процента от доставките преди нахлуването на Москва в Украйна.

Германия беше най-големият купувач на руски газ в ЕС. Сега страната ще получава 2 метрични тона газ на година от 2026 г. благодарение на 15-годишно споразумение между "КатарЕнерджи" и "КонокоФилипс" (ConocoPhillips), подписано през ноември 2022 г.

Катарският енергиен гигант обясни, че Италия вече е получила повече от 10 процента от необходимия й природен газ чрез доставките на ВПГ от Катар. "Заедно ще продължим да демонстрираме ангажираност към европейските пазари като цяло и към италианския пазар в частност", каза в изявление шефът на компанията Саад ал-Кааби.