Цената на природния газ в Европа се понижи с 4,68 процента към 10:47 часа българско време спрямо котировките при приключване на търговията от петък вечер, съобщи БТА, като се позова на най-новите данни на лондонската борса ICE.

Фючърсите за февруари на хъба TTF в Нидерландия се търгуват за 27,04 евро за мегаватчас или малко над 294 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 27,30 евро за мегаватчас, докато в петък затвори на цена от 28,42 евро за мегаватчас.

Цената от тази сутрин на най-голямата европейска борса е най-ниска от две години насам.

На "Газов хъб Балкан" цената на природния газ в сегмента "ден напред" с ден за доставка за днес е по-висока с 10,73 процента - 61,32 лева за мегаватчас при 55,38 лева за мегаватчас вчера.

На 15 януари цената на природния газ на европейския пазар падна за пръв път от пет месеца под нивото от 30 евро за мегаватчас - до 29,29 евро за мегаватчас с доставка след месец.

На 1 февруари се очаква финалната заявка на "Булгаргаз" за цена за февруари, след което Комисията за енергийно и водно регулиране ще утвърди месечната стойност. На 14 януари общественият доставчик излезе с първата си за февруари заявка, която е с 6% под утвърдената стойност за януари от 77,60 лева за мегаватчас без ДДС. Ако няма резки промени на газовите пазари към 31 май, може да се очаква, че "Булгаргаз" ще потвърди предложението за 73 лв. за мегаватчас без ДДС.

По правило "Булгаргаз" прави две ценови предложения за следващия месечен период, първото в средата на предходния месец, а финалното - в първия ден от месеца, когато и КЕВР утвърждава окончателната цена.

Неотдавнашно проучване показа, че природният газ в Европа е поевтинял с 48,05 евро за мегаватчас за година. На 5 януари 2023 г. борсата затвори на цена от 80,84 евро за мегаватчас, докато на 3 януари т.г. търговията приключи при 32,79 евро за мегаватчас, по данни от 4 януари на лондонската борса Ай Си И (ICE).