Катар допълнително разшири дългосрочните си доставки на газ за Европа, сключвайки сделки с нидерландската енергийна компания "Шел" (Shell) за годишни доставки на 3,5 милиона метрични тона втечнен природен газ (ВПГ) до терминала на пристанището в Ротердам в продължение на 27 години, предадоха световните агенции и БТА.

Две споразумения за продажба и покупка на ВПГ бяха подписани между филиали на държавната "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) и "Шел", съобщи катарската компания. Миналата седмица тя сключи идентична сделка с филиал на френския енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies), съобщи Блумбърг.

Катарски ВПГ от мащабния проект за разширяване на добива от находището "Норт филд" (North Field) трябва да бъде доставен за Нидерландия в началото на 2026 г., съгласно подписаните споразумения.

"Обемите ВПГ ще се доставят от двете съвместни предприятия между "КатарЕнерджи" и "Шел", които имат интереси в проектите за разширяване на находищата "Норт филд ийст" (North Field East) и "Норт филд саут" (North Field South) в Катар", се посочва в съобщението на катарския доставчик.

"Шел" притежава 6,25-процентов дял в проекта "Норт филд ийст" и 9,375 процента в проекта "Норт филд саут", припомня Ройтерс.

Азиатски компании, които проявяват "апетит" за дългосрочни споразумения за продажба и покупка, засега изпреварват европейските си конкуренти в привличането на допълнителни доставки от проектите за разширяване на газовите находища в Катар. Тези проекти биха увеличили капацитета за втечняване на газ на страната от 77 милиона метрични тона на година до 126 милиона метрични тона до 2027 г.

През 2022 г. "КатарЕнерджи" подписа споразумения за доставки на ВПГ от двата катарски проекта за Китай и други азиатски купувачи.

Азиатските сделки включват 27-годишно споразумение за доставка с китайската държавна "Синопек" (Sinopec Group), сключено през ноември миналата година, за обеми от 4 милиона метрични тона на година, както и подобна сделка с друга китайска държавна компания - Китайската национална петролна корпорация (CNPC), през юни.