Катар и френската компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) са подписали днес две споразумения, позволяващи снабдяването на Франция с втечнен природен газ (ВПГ) за срок от 27 години, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Филиали на "КатарЕнерджи" (QatarEnergy) и на "ТоталЕнержи" са подписали две споразумения за продажба и покупка на почти 3,5 милиона тона ВПГ на година от Катар за Франция", съобщи в комюнике от "КатарЕнерджи".

Доставките ще започнат през 2026 г., а техен източник ще бъдат проектите "Норт филд ийст" (North Field East) и "Норт филд саут" (North Field South), в които "ТоталЕнержи" притежава съответно дялове от 6,25 и 9,375 на сто, обяви газовият гигант от емирството.

Тези две споразумения "показват продължителния ни ангажимент към европейските пазари като цяло и френския пазар в частност", заяви катарският министър на енергетиката и главен изпълнителен директор на "КатарЕнерджи" Саад Шерида ал-Кааби, цитиран в комюникето.

Подписването на договорите е станало в Доха, столицата на Катар, в присъствието на главния изпълнителен директор на "ТоталЕнержи" Патрик Пуяне.

Богатото емирство в Залива е един от основните производители на ВПГ в света заедно със САЩ и Австралия.

Азиатските страни, най-вече Китай, Япония и Южна Корея, фигурират сред основните клиенти на "КатарЕнерджи", но той е все по-ухажван от европейските страни, които търсят алтернатива на руския газ след инвазията в Украйна.

Страната се стреми да увеличи производството си на ВПГ с над 60 на сто, за да постигне обеми от 126 милиона тона годишно до 2027 година посредством проекта за разширяване на "Норт филд", най-голямото находище за природен газ в света, поделено между Катар и Иран, работата по което стартира официално в началото на месеца.

"Ангажиментът ни да гарантираме непрекъснати и надеждни доставки на енергия за Европа и останалия свят е подкрепен от значителни инвестиции по цялата верига на стойността на газа", подчертава Ал-Кааби.

През юни 2022 година "ТоталЕнержи" се превърна в първия партньор в началната фаза на разширяването на "Норт филд ийст", инвестирайки над 2 милиарда долара за дял от 6,25 на сто.

Няколко месеца по-късно френската компания инвестира 1,5 милиарда долара за дялово участие от 9,375 на сто във втората фаза на разширяването в "Норт филд саут".

Патрик Пуяне прогнозира в началото на октомври, че този проект ще донесе "известно облекчение" на пазара.

"Имаме нужда от по-голямо предлагане. Ясно е. Пазарът все още е крехък", потвърди той пред медиите по време на церемонията за началото на проекта в Катар.