Новата газова връзка между България и Гърция получи Акт 16. Всички необходими документи бяха събрани в последните дни с помощта на държавата и подадени към ДНСК.

Към днешна дата имаме разрешение за ползване на междусистемната газова връзка Гърция - България. Показвам го тук, защото заслугата за получаването на този акт е на целия служебен кабинет. Това каза на брифинг в Министерски съвет днес министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Министърът напомни, че служебният кабинет е започнал разговори с изпълнителя - гръцката фирма "Авакс" още от първия си ден. Похвали се, че кабинетът е успял да компенсира всичките, макар и минимални забавяния, както и да направи така, че строителят да може да завърши обекта. 

Шишков подчерта, че издаденото разрешение за ползване на интерконектора е огромен успех за служебния кабинет и не е плод на документални компромиси. 

Обектът е разделен на два етапа, така че на първия да има изпълнено съоръжение, което ще работи без никакви проблеми. То ще бъде пуснато в експлоатация на 1 октомври, без нарушения на нормите.

По-рано председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов каза, че след излизането на Акт 16 още на следващия ден ще бъде изготвен съответният доклад и в петък КЕВР има готовност да обсъди и финалните решения, които са необходими, за да може на 1 октомври, събота, интерконекторът да бъде открит официално.

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева изрази благодарност към КЕВР и служебното правителство за направеното за успешен старт на интерконектора на 1 октомври. Тя потвърди, че пускането в експлоатация на новата газова връзка с Гърция ще понижи цената на синьото гориво у нас. Видно е и от цената, която заявяваме (с над 30% по-ниска за октомври) какъв е ефектът върху бизнеса и върху потребителите, каза Златева. 

Официалното откриване на газовата връзка ще се състои в НДК в събота. Президентът Румен Радев е поканил на церемонията президентите на Сърбия, Република Северна Македония и Азербайджан - Александър Вучич, Стево Пендаровски и Илхам Алиев и премиерите на Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Николае Чука.

Трасето на интерконектора с Гърция и връзката му с Газов хъб "Балкан"

Източник: ICGB AD Bulgaria

На събитието ще присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Работата на газопровода ще започне с природен газ от Азербайджан, но от края на 2023 г. по него ще се пренасят и значителни количества от терминала за втечнен природен газ в Александруполис, изграждането на който официално започна през май.

Газовата връзка започва работа с общ капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно. Около половината - 1,57 млрд. куб. метра, вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет - PRISMA и RBP. Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи.

Интерконекторът, чийто оператор е "Ай Си Джи Би" АД (ICGB), има обща дължина 182 км и е нов маршрут за внос на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строителството със 110 млн. евро.