Президентът Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 в понеделник, 29 август, от 11.30 ч., представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Съвсем наскоро държавният глава инициира среща с участниците и заинтересовани страни в изграждането на газовата връзка с Гърция с намерението то да приключи през септември. 

От президентството уточняват, че сред темите на предстоящата среща ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис.

Известно е, че "Булгаргаз" е резервирал капацитет от 500 млн. кубически метра на година.

В разговора ще участват министър-председателят на служебното правителство Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на ръководствата на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз".

Кои са играчите в проекта за терминала

Акционери на Gastrade - компанията, която изгражда терминала за втечнен природен газ до Александруполис, с равни дялове от по 20% са г-жа Елмина Копелузу (Copelouzos Group), GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, българският оператор "Булгартрансгаз" и гръцкият оператор DESFA SA. 

Новият проект "Thrace INGS" ("Тракия") ще се състои от плаващ блок за съхранение и регазификация (FSRU) и ще бъде реализиран в Тракийско море, близо до бреговете на Александруполис.

FSRU ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 хил. куб. м. и ще може да доставя до максимум 22,7 млн. куб. м на ден или 5,5 млрд. куб. м природен газ годишно. 

Проектът ще включва също офшорна и наземна газопроводна система, която ще свърже плаващия блок със съществуващите наземни газопроводи за пренос на природен газ в района.

Карта на съпръжението

Предвиден е сухопътен 28-километров тръбопровод за достъп до националната система. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. 

Kарта: entsog.eu/gastrade.gr

Общият бюджет на проекта е 363,7 милиона евро. През 2021 г. ЕС реши да отпусне безвъзмездна помощ от 166,7 млн. евро (199 млн. щатски долара) за проекта. В аргументите на ЕК беше посочено, че терминалът ще подобри сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Югоизточна Европа.