Министърът на енергетиката Александър Николов даде пресконференция по актуални за газовия пазар у нас теми.

Премиерът Кирил Петков вече определи предложеното и одобрено от КЕВР януарско  повишение на цената на природния газ за небитовите потребители с 30 на сто като изненадващо и се закани до края на януари всички членове на регулатора с изтекъл мандат да бъдат сменени.

В отговор по-рано днес общественият доставчик "Булгаргаз" обяви за възможно понижение на февруарската цена с 32 на сто, ако пазарът го позволява.

В краткосрочен план понижението на цените, което се наблюдава през последните две седмици и топлото време, намалена консумация и увеличени доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на февруари, коментира на брифинга Александър Николов.

Но борсата изненада и обществения доставчик, и министъра - цената днес прехвърли 1100 долара за 1000 куб. метра газ.

Също днес работодателските организации повториха искането си среща с премиера заради високите цени на електроенергията и на природния газ. Според работодателите ситуацията става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. 

На това министър Николов отговори, че правителството няма да допусне спекулации за фалити и спиране на топлоподаването. Той обясни, че Министерство на енергетиката и Министерство на финансите ще адаптират при нужда подготвените мерки за компенсации на дружествата, които оперират на регулирания пазар. Т.е. рискове за дружества, свързани с топлоснабдяване на цялата територия на страната, ще бъдат избегнати - през целия отоплителен сезон.

На искането на бизнеса за компенсиране на 75% от консумирания борсов ток и отпадане тавана на държавната помощ, Николов отговори, че се наблюдава рязък спад на цената на електроенергията, поради което на този етап не се обмисля промяна в схемата.

Шоковото поскъпване, което бизнесът очакваше, и средни цени от над 700 лева за мегаватчас, за момента не са факт, каза министърът.

Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за юли 2021 г. (185,59 лв. за мегаватчас) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева, заявиха по-рано днес работодателските организации.

Енергийният министър отбеляза, че дори има вероятност да се изпадне в хипотеза, в която 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за юли 2021 г. (185,59 лева за мегаватчас) и действителната пазарна цена за съответния месец с таван от 30 процента, "всъщност си е 75 процента".

КЕВР изцяло спазват регулаторните и нормативни изисквания и почти изцяло изпълняват заявленията за цени на природния газ от страна на "Булгаргаз", категоричен е Николов.

Факторите и ценовите компоненти, от които зависи цената на природния газ в България, според енергийния министър, включват:

  • динамика на цените на петрола,
  • динамика на цените на европейските газови пазари (хъба Те Те Еф) и
  • наличните количества, които се теглят от хранилището в Чирен.

Всички тези компоненти в цените трябва да бъдат управлявани според възможностите и решенията на "Булгаргаз", отбеляза Николов.

В средносрочен и дългосрочен план продължават усилията на високо административно ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан, каза Николов. Възложено е да се разгледат причината за забавяне на проектите за разширяване на капацитетите в Чирен.

Междувременно цената на природния газ в Европа в хода на днешната търговия се повиши до над 1100 долара за 1000 кубични метра. Това показват данните от международната борса ICE.

Цените на февруарските фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия към 13:40 часа българско време са 97,800 евро за мегаватчас. Днешната търговия започна на цена от 88 евро за мегаватчас, докато вчера борсата затвори при стойности от 80,434 евро за мегаватчас. Общият ръст на цената от началото на търговията вече е над 21 процента. 

Какво ще се прави...

По-рано днес се е провела и работна среща на Министерството на енергетиката с председателя на КЕВР Иван Иванов, както и с ръководството на Българския енергиен холдинг и дружествата, които са под шапката на БЕХ, свързани с преноса на природен газ.

Министерството на енергетиката е възложило на БЕХ да направи пълен преглед на търговската политика и на управлението на "Булгаргаз".

...и какво няма

Няма да има повторение на предложението на служебния министър на енергетиката Андрей Живков за намаляване на цената на ДДС за електроенергията с 10%. "ДДС е функция на Министерство на финансите", каза Николов, като допълни, че подопечното на него ведомство се фокусира по-скоро върху управлението на енергийната система. Но пък бе категоричен, че с намаляването на ДДС с 10% няма да се помогне повече, тъй като настоящата схема за подкрепа е за три пъти повече средства. Въпросът дали е ефективна, оставаме за осмисляне. Все пак Николов коментира, че схемата е в самото начало, а по-нататък ще има и повече яснота.

Ще дойде ли целият договорен азерски газ

Продължават усилията на най-високо административно ниво от страна на министър-председателя Кирил Петков и всички други дипломатически канали за оптимизиране на доставките на природен газ от Азербайджан, каза министър Николов.

Неясни остават и формулировките по отношение на доставките на азерски газ. Министърът на енергетиката на практика потвърди, че българската страна може да доставя по алтернативни трасета цялото количество азерски газ. Така въпросът, който не получава отговор в пространството вече за достатъчно дълъг период е защо Азербайджан не е съгласен на този вариант. "Не е проблем доставката на 1 млрд. куб м от Азербайджан по алтернативни трасета. Консорциумът, експлоатиращ "Шах Дениз" се грижи по най- добрия начин за техните си интереси", каза дипломатично министъра и уточни, че се прави всичко при това на високо ниво за увеличаване на газовите доставки. 

"Ако прегледате акционерната структура на съответния консорциум, ще видите, че не всичко подлежи на едностранно решение само от страна на Азербайджан", отбеляза министър Николов. Той каза, че в момента доставените количества азерски природен газ са значително по-малко, което е проблем. Засега съответните министерства в Азербайджан са изявили позитивна позиция за съдействие от тяхна страна за увеличение на доставките.